El secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, va considerar ahir que la supressió de la prova de selectivitat que contempla l'esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) crearà un "caos absolut" en el sistema i "indefensió" en els estudiants.

Per pal·liar aquesta situació, el Secretari d'Universitats proposarà properament als rectors de les universitats catalanes, públiques i privades, una prova comuna d'accés que inclouria, a més, un examen de Català per als estudiants de Catalunya.

Antoni Castellà va explicar ahir que la reunió se celebrarà en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya, si bé els rectors ja estan estudiant fa dies la instauració d'aquesta prova d'accés única, per evitar que els estudiants hagin de "peregrinar" d'universitat en universitat buscant plaça.

Castellà no va assistir a la Conferència sectorial d'Universitats del Ministeri d'Educació convocada per ahir, pel que va qualificar d'"agressió" al català en el "restrictiu" esborrany de reforma de l'ensenyament donat a conèixer aquesta mateixa setmana pel ministre José Ignacio Wert. El Secretari d'Universitats va afirmar que el fet que en l'avantprojecte el Govern es reservi la normativa bàsica perquè les universitats fixin els seus propis procediments d'admissió és "una clara invasió de les competències exclusives de la Generalitat" en aquest tema.

L'article 172 de l'Estatut recull en un dels seus apartats que "la coordinació dels procediments d'accés a les universitats" correspon al Govern català, una competència que, segons Castellà, s'envaeix "clarament" en el projecte de reforma del ministre Wert. El Consell Interuniversitari de Catalunya, integrat per representants de totes les universitats públiques i privades reconegudes pel Parlament, és l'òrgan de coordinació del sistema universitari català i de consulta del Govern, un mètode que per Castellà "funciona bé" tal com està.

El projecte del ministre Wert planteja com a via general d'accés a la Universitat l'obligació d'aprovar la prova final de Batxillerat, coneguda com a "revàlida", a part dels camins específics pels alumnes de Formació Professional superior, Batxillerat Europeu i Internacional i majors de 25 anys. A més, introdueix la novetat que les universitats puguin establir elements propis d'admissió, que podran consistir en proves, entrevistes o formació complementària.

Per la seva banda, José Ignacio Wert va "valorar negativament" l'absència del secretari d'Antoni Castellà a la reunió. Wert va explicar que Castellà li ha enviat una carta "perfectament correcta" on exposa els motius de l'absència en la línia dels plantejaments de la consellera Rigau. Amb tot, va assegurar que ell "sap" que "el secretari general (d'Universitats de la Generalitat) està d'acord amb el que diu la Lomce" respecte a les universitats. "Ell ho dirà o no ho dirà", va sentenciar Wert després de la Conferència General de Política Universitària.