Les primeres nevades que han caigut al Pirineu de Girona han ajudat els hotels de la Cerdanya i Ripollès a registrar les millors xifres d'ocupació de totes les comarques gironines durant aquest passat pont de la Constitució i la Puríssima. Així, les dues comarques han emplenat entre el 75% i el 80% dels allotjaments, seguits dels hotels de la Garrotxa, amb un 65%. Als establiments de turisme rural situats a la Cerdanya, la xifra ha pujat fins al 100%.

Els hotels del Pla de l'Estany, Gironès i la Selva, per la seva banda, només han fregat el 50% d'ocupació, mentre que els establiments de la Costa Brava, on només han obert la meitat dels hotels possibles, han punxat amb ocupacions pròximes el 40%. A la comarca de l'Alt Empordà les ocupacions també han baixat fins al 30% tot i que han notat l'arribada de clients d'origen francès.

La mitjana d'estades durant aquest pont ha estat de dues nits i el divendres 7 de desembre va ser el dia amb més arribades. La gran majoria dels turistes han escollit passar les seves vacances a les comarques gironines des del 7 de desembre fins al diumenge dia 9. Com és habitual, un gran nombre de turistes s'han esperat fins a l'últim moment per decidir-se i reservar una habitació. "Les reserves d'última hora ja són una tònica, la gent vol veure com estan les condicions metrològiques i, en aquest cas, si hi ha neu. Molts han reservat plaça el dia 4 o 5 de desembre", explica la cap de premsa de la Federació d'Hostaleria de les comar?ques gironines, Marina Freixas.

La gran majoria dels turistes que s'ha apropat fins a les comarques gironines eren famílies amb criatures i parelles provinents de la demarcació de Barcelona i alguns estrangers d'Anglaterra, Irlanda o Alemanya.

Queixes per la taxa turística

Pel que fa als apartaments turístics, el president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Josep Comaposada, comenta que hi ha hagut molta diferència en matèria d'ocupació entre els locals de la Costa Brava i els de la muntanya. A la costa, la gran majoria dels apartaments estaven tancats tenint en compte que es trobaven en temporada baixa, i els que van obrir només van arribar al 10% d'ocupació.

En canvi, a la Cerdanya i el Ripollès els establiments van aconseguir fer el ple. "Ha estat un pont una mica especial perquè tot i les altes ocupacions els turistes han consumit el mínim possible", va explicar Comaposada. Per aquest motiu, els empresaris estan preocupats per quin serà el futur de cara als propers dies festius i caps de setmana. "Les ocupacions d'aquest pont són correctes però el problema és com continuarà la temporada", va assenyalar.

D'altra banda, el president de l'ATA també va explicar que durant aquests dies han rebut diverses queixes dels clients sobre la taxa turística. "El preu no és elevat però els clients el noten psicològicament, no els agrada gens el fet de ser l'única regió de tot l'Estat espanyol que ho aplica", va assegurar Comaposada.

Pont "dolent" al litoral

El gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sebrià, afirma que aquest pont són uns dies festius "dolents" pel que fa a les xifres d'ocupació dels hotels de la costa. "És un pont que ha caigut molt bé però la dinàmica no ha estat la millor possible", explica Sebrià.

Durant aquests dies només han obert les portes el 50% dels hotels de la Costa Brava i han estat els establiments més petits i amb menys habitacions. "Si parlem de xifres, de les 14.000 places possibles només n'han estat disponibles unes 5.000", comenta Sebrià.

Segons les dades aportades per la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, només la zona de la Selva marítima ha aconseguit fregar el 50 i 55% d'ocupació mentre la Costa Brava centre s'ha quedat al 40%.

Reducció de pressupost

Pel que fa al turisme rural, les ocupacions han oscil·lat entre el 50% a la comarca del Pla de l'Estany, el Gironès i la Garrotxa i el 80% del Ripollès i el ple complet a la Cerdanya. "La valoració global no és positiva, ens hagués agradat que fos més repartit", va explicar el president de l'Associació Turisme Rural Girona, Ramon Corominas.

Des d'aquest sector han notat una disminució de la mitjana d'estades i dies que passen els turistes en els establiments. "Cada vegada són menys nits, si el pont són quatre dies la gran majoria de visitants només passa un cap de setmana", va subratllar el president. A més de la reducció del nombre d'estades, els turistes d'ara tenen molt en compte les despeses que fan durant els dies festius i han escurçat el seu pressupost.

La gran majoria de visitants d'aquests establiments rurals han estat famílies amb criatures i parelles que, també a última hora, han decidit llogar alguna habitació lliure. "Les previsions que teníem era que s'omplissin molt les cases senceres però, finalment, a última hora les dues modalitats s'han equiparat perquè hi ha hagut moltes parelles que s'han decantat per una habitació", va dir Corominas.