Els pressupostos de Blanes depenen exclusivament del vot de CiU que dubta entre el no i l'abstenció per aquest vespre en el ple municipal, ja que els altres dos grups de l'oposició -PP i ICV-EUiA- van anunciar ahir que votaran en contra dels comptes. Cal recordar que el Govern del PSC està en minoria i necessita com a mínim l'abstenció d'algun dels grups per aprovar els pressupostos, que mantenen el nivell de despesa amb què s'ha tancat l'any. De fet, els darrers comptes ja els van aprovar gràcies al grup de CiU.

La proposta de pressupostos que ha presentat el Govern de Blanes puja a 40,7 milions d'euros en ingressos, fet que suposa una disminució de gairebé dos milions respecte al que es va aprovar per aquest any, i no destina ni un euro a inversió. A més, a diferència de l'any passat, enguany la proposta no presenta un desequilibri en favor dels ingressos, malgrat que algun dels grups asseguren que hi ha partides de despesa que estan buides i serien perquè no hi hagi aquest desequilibri. En concret, serien 675.903 euros que estan al capítol II i que porten el títol de "fonts de contingència".

A més, segons van expressar diferents grups, s'ha fet una previsió d'ingressos, especialment els procedents d'altres administracions, a la baixa per prudència. Pel que fa al nivell de despesa, doncs, es manté gairebé igual a la que s'ha tancat aquest darrer any: 40,2 milions d'euros, que s'allunya dels 42 milions pressupostats.

El portaveu de CiU, Joaquim Torrecillas, va confirmar ahir al vespre que encara no tenen la "decisió presa", però que estan "entre el no i l'abstenció". De fet, a la nit el grup es reunia per continuar debatent quina posició tindrien en el ple municipal. En tot cas, Torrecillas va destacar que una de les principals condicions que posen al Govern per abstenir-se és que en el moment que arribin més diners dels previstos en els ingressos, que s'ha fet a la baixa, i es pugui fer alguna inversió, aquesta pugui ser decidida en el ple. "Volem que qualsevol modificació de crèdit vagi al ple i així que la resta de grups puguin condicionar les inversions del govern", va comentar Torrecillas.

A més, el portaveu convergent també va explicar que demanaran que l'Ajuntament es faci càrrec de la gestió de la piscina del Ventijol, perquè l'Ampa no pot pagar els 18.000 euros que costa. I que hi haga algunes partides socials més per a Càritas, teleassistència i algunes entitats com l'Hoquei.

El portaveu de CiU va assegurar, a més, que no els "quadra" la quantitat de retallades que s'ha fet amb la reducció de despesa que s'ha aconseguit finalment, que és de 1,3% del pressupost, segons el regidor. "Demanarem explicacions al govern perquè la rebaixa de costos ha estat només d'1,3%". Finalment, Torrecillas va afirmar que aquests pressupostos "són de subsistència i no generen cap tipus d'il·lusió al poble".

Per la seva part, tant el grup del PP com el d'ICV-EUiA van anunciar ahir que votaran en contra dels pressupostos que han presentat el govern. "Votarem que no. Ens estem oposant a totes les mesures econòmiques del Govern i seria una contradicció molt gran que votéssim a favor o ens abstinguessim", va explicar Salmeron, que va reconèixer que el Govern els ha demanat que s'abstinguin. "El Govern ha fet seguidisme a les polítiques de la Generalitat i l'Estat i estem portant el país a la misèria", va destacar Salmeron, que va fer una crida a la "insubmissió" a aquest tipus de polítiques. "No podem seguir igual. Cal incentivar el consum", va afegir el portaveu, que va afirmar que CiU i PSC es troben "còmodes" amb el pacte.

El portaveu del PP, Salvador Tordera, va afirmar que votaran que no "per dos motius". Tordera va destacar que s'hi oposen perquè "no hi ha inversió" i també perquè hi ha partides que no veuen clares. "No són transparents", va afirmar el líder popular, en referència a dues partides de despeses que pugen uns 800.000 euros i que afirma que el Govern ha previst per si li fallen els ingressos i que no són de res. "Aquestes partides no ens agraden", va concloure.