L'associació Sol Solidari, convertida recentment en fundació, preveu insta·lar plaques solars a trenta escoles rurals dels voltants d'Ouagadougou, a Burkina Faso, durant el 2013 per fer-hi arribar electricitat. En un país on no hi ha prou centres educatius per atendre a tots els alumnes -es fan torns-, el que es vol és obrir les aules de nit per tal que els joves puguin estudiar quan ja no hi ha llum natural i millorar el seu rendiment escolar. L'any 2010 es va iniciar l'experiència i ja són quinze les escoles amb electricitat -s'escull una aula de cada centre- a aquest país. Aquest cop, però, es busca la implicació del govern i dels pares, que aportaran el 25% del cost total.

Les escoles escollides estan? lluny de les xarxes elèctriques dels nuclis més poblats, de manera que a partir de les sis de la tarda ja no poden impartir classes. A més, es dóna el cas que molts joves ajuden a les famílies en les feines del camp i quan arriben a casa no poden fer els deures de l'escola perquè no tenen llum i la majoria acaben deixant els estudis.

Segons Sol Solidari, A Burkina Faso, el 30% de la població que viu en zones rurals no té electricitat per la falta d'estructures adequades. Això fa que la inseguretat i els delictes siguin més habituals i que els joves puguin ser víctimes d'agressions quan tornen de l'escola. Com a alternativa, fan servir espelmes de parafina i làmpades de querosè per il·luminar els espais, uns mitjans que provoquen problemes de salut juntament amb el perill de patir cremades.

Quinze aules electrificades

Per tot això, la fundació Sol Solidari va decidir endegar l'any 2010 un projecte d'electrificació d'escoles amb l'ajuda de plaques fotovoltaiques. A dia d'avui, ja hi ha quinze aules electrificades de quinze centres però s'han proposat arribar a 30 aules més durant aquest any, gràcies al premi que els ha atorgat l'empresa Natura dotat amb 11.000 euros i a la subvenció de l'Ajuntament de Platja d'Aro en l'apartat de cooperació internacional de 5.500 euros.

Aquest cop, però, s'ha aconseguit que el Ministeri d'Educació del país africà i pares de les escoles aportin un 25%, de manera que es podrà arribar a més escoles ja que fins ara es finançava el 100%. Segons explica el director tècnic del projecte, Deli Saavedra, "és una manera de buscar una major implicació de les famílies africanes i del govern" durant el procés.

Les escoles d'aquesta zona poden arribar a tenir entre 500 i 1.000 alumnes cadascuna, de manera que han de fer torns perquè no hi ha prou aules per a tothom. L'electrificació d'una de les aules permetrà "allargar" les possibilitats d'impartir classe, ja sigui per estudiar o per fer deures. Calculen que un cop hagi finalitzat aquesta nova etapa, amb 30 escoles més, es podran arribar als 15.000 alumnes, si se'ls suma els centres que ja utilitzen les plaques per tenir electricitat.

La instal·lació consta d'una placa solar fotovoltaica de 50 watt de potència, una bateria, un regulador i bombetes de baix consum. A banda del material i la instal·lació, també s'ensenya als mestres el funcionament de la tecnologia que permet aprofitar l'energia solar. A banda de tenir l'aula il·luminada, també es pot carregar algun telèfon mòbil.

La fundació està treballant en la creació d'un fons de capital que permeti a particulars i empreses fer aportacions per als seus projectes de cooperació que al cap d'un any se'ls retornarà amb un interès petit. "El rendiment dels diners serà més petit que si els deixen als bancs però serviran per millorar la vida de moltes famílies africanes", explica Saavedra. La idea és que aquests préstecs serveixin com a "microcrèdits" perquè les famílies puguin adquirir instal·lacions solars amb uns diners que retornaran en uns mesos.

Per altra banda, ha explicat que el fet d'haver-se convertit en fundació el mes de novembre passat permet a aquells que els facin donacions desgravar un 25% de l'import en el cas de particulars i un 35%, en el cas d'empres, mentre que com a associació suposava desgravar un 15%. Amb aquesta mesura, confien poder atraure més donacions en un moment en què les ajudes de les administracions s'han reduït dràsticament per la crisi.

Sol Solidari es dedica des de ?l'any 2008 a introduir tecnologies netes, renovables i econòmiques per millorar la qualitat de vida de persones que viuen en la pobresa. Així per exemple, la fundació ha instal·lat cuines solars, forns solar, cuines econòmiques o cistells de retenció de calor a diferents països africans.