Lloret de Mar va aprovar ahir al vespre -amb els vots a favor del PSC, ICV i CiU i ERC- el pressupost per al 2013, que s'eleva a 59,3 milions d'euros, cosa que significa un lleuger ascens del 0,23% respecte al de l'any passat. Com s'havia anunciat, tant ecosocialistes com el PSC van donar suport als comptes, malgrat que els socialistes ho van fer posant de relleu les seves discrepàncies amb CiU. Per la seva part, el Millor va acusar els grups de vendre's per molt poc i els socialistes per fer-ho a canvi de la contractació de l'empresa on treballa una de les seves regidores.

Després de mesos de negociació, ahir es va aprovar finalment el pressupost per aquest any. En total, els comptes pugen a 59,3 milions, dels quals 7 milions són per a inversions. D'aquests, gairebé el 40% -2,4 milions d'euros- anirà destinat a la planta de triatge, subvencionada íntegrament per l'Agència Catalana de Residus, i un 18% -1,2 milions- a acabar de pagar la futura piscina municipal. A més, hi ha diverses partides en l'arranjament de carrers i reformes d'equipaments com escoles. Al llarg de l'any, a més, el consistori demanarà un crèdit de dos milions que servirà per més inversions, entre les que hi ha la redacció d'un projecte de remodelació integral de l'avinguda Just Marlès i façana marítima (del PSC). L'Ajuntament ha disminuït l'endeutament en 11 milions en un any.

El regidor d'Hisenda, Arseni Frigola, va destacar que el "difícil context econòmic" havia fet necessari "el diàleg" entre els diferents grups. Segons Frigola, doncs, després de les negociacions s'havia aconseguit un pressupost "auster, rigorós, social i que genera ocupació" i va destacar les partides per garantir el benestar de les persones, perquè s'han incrementat en un 24,5%, arribant gairebé als 900.000 euros. Finalment, va explicar també que els comptes aprovats tenen la voluntat "de generar ocupació amb iniciatives de dinamització en les àrees de Promoció, Comerç i Turisme, que s'incrementa en un 10,22%".

El portaveu del PSC, Joan Bernat, que es va mostrar molt crític, va afirmar que aprovaven els pressupostos "per responsabilitat i pels ciutadans de Lloret", però va matisar que amb l'acord no donen suport al Govern de CiU i ERC. En aquest sentit, va afirmar que "CiU viu fora de la realitat amb la seva política de grans infraestructures" i que "no ha estat transparent" i va afegir que "fruit de l'acord" han "obligat el govern a ser més transparents", ja que es comprometen a controlar el sobrecost de la caserna i la gestió de la piscina.

També va posar de relleu alguns dels acords assolits per ells i ICV, que permetran que es destinin 80.000 euros a ajudes per a llibres i menjador escolar, que s'aconseguiran de la reducció en un 10% de les aportacions als grups polítics i l'eliminació del butlletí municipal; 16.500 euros de suport escolar a nens amb necessitats especials; 30.000 euros en cursos ocupacionals o 50.000 euros més per al Servei d'Atenció Domiciliària.

Per la seva part, el portaveu d'ICV, Javier Rodríguez Pacios, va treure pit i es va mostrar satisfet d'haver pogut influenciar en les ordenances primer i ara en els pressupostos, malgrat ser un sol regidor. I va explicar que el seu objectiu era doble: pressupostos més socials i amb més incidència als barris. I va posar de manifest com s'havien elaborat les propostes, reunint-se amb associacions de veïns i Ampes i recollint les peticions.

El portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, va aplaudir el caràcter social dels pressupostos i va destacar que amb aquests comptes es dóna pas a una nova etapa inversora "més propera als ciutadans" i es deixa enrera la de "les grans infraestructures". I va afirmar que són "uns bons pressupostos, fruit de les aportacions de la majoria".

Crítiques al PSC

El discurs més dur i crític va ser el del portaveu del Millor, Marc Fuertes, que va acusar el PSC d'haver donat suport als pressupostos a canvi de donar feina a una de les seves regidores. "No podem acceptar que critiquin i anul·lin 38.000 euros de l'edició d'un butlletí municipal, però que no parlin ni es queixin dels 72.000 euros per contractar a la empresa on treballa la senyora Anna Pascual per posar uns continguts web a internet i així mantenir-li el sou i la feina", va afirmar Fuertes. "Al que els senyors del PSC pretenen falsejar dient-li "responsabilitat" nosaltres li diem "tu rasques la meva esquena i jo rasco la teva"", va afegir el portaveu del Millor, que va presentar fins a 33 propostes.

A més, va criticar que els dos grups s'havien venut "per 304.000 euros". "Mentre l'equip de govern els dóna xavalla perquè puguin justificar i sortir als diaris per dir que han fet alguna cosa, l'equip de govern maneguen i gaudeixen de l'aprovació dels 59 milions restants per seguir tapant molts dels seus greus errors i mantenir alguns dels interesos en perjudici de la ciudadania", va afirmar Fuertes.

Per la seva part, el portaveu del PP, Enric Martínez, que va presentar fins a 22 propostes d'esmena i va criticar les partides que creu innecessàries, va afirmar que s'abstenia, perquè s'havien aprovat algunes de les propostes que ells també portaven. A més, va recordar la seva aposta per fer la caserna. Per últim, el regidor no adscrit, Josep Cortés, que va votar en contra, va criticar que els comptes no eren prou socials i que "s'allunyen de la realitat".