Fa quatre anys el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordenava la 'Ajuntament d'Arbúcies a tirar a terra un hotel rural de Fogueres de Montsoriu després de dictaminar que s'havien alçat quatre edificis -de ga?irebé 3.400 metres quadrats- en terreny no urbanitzable i d'especial protecció, en ple Parc Natural del Montseny.

En aquests moments, l'Ajuntament ja compta amb el projecte inicial d'enderroc aprovat, on es pressuposta en uns 155.000 euros tirar a terra aquest hotel "il·legal" que va construir l'empresa Baden Grup en aquesta àrea no urbanitzable del municipi d'Arbúcies.

El proper pas és l'aprovació final del projecte però abans, tal i com va relatar l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga (Entesa), cal que totes les administracions consultades -Diputació, Parc Natural del Mont?seny i Generalitat- donin el seu vistiplau al projecte que preveu tirar a terra aquesta masia, coneguda com la de Sant Climent, i que no ha estat exempt de polèmica fins que es va convertir en hotel rural. Amb tot, el batlle d'Arbúcies augura que és qüestió d'arribar, com a màxim, a la primavera perquè es pugui dur a terme l'enderroc d'aquest edifici reconvertit en hotel de forma irregular.

Cal recordar que la interlocutòria judicial on es reclama a l'alcalde d'Arbúcies fer complir la sentència del Tribunal Superior de Justícia va saltar a la llum l'abril de 2011 i, llavors, l'alcalde era el republicà Roger Zamorano, que va afirmar que s'actuaria d'ofici per tal de fer compliment a l'ordre judicial. Aquest punt, és el que ocupa ara l'Ajuntament, que hauria de desembutxacar uns 155.000 euros per tal de tirar a terra la masia que es troba en un indret protegit i amb uns usos que no hi són permesos segons el jutge.

Amb tot però, Pere Garriga destaca que ell, com a alcalde d'Arbúcies, ha aprovat ja el projecte i que els diners que hauria de pagar el consistori, hauran de repercutir a la propietat de l'immoble en el futur, és a dir, a l'empresa Baden Grup. Si l'Ajuntament no actués, el jutge va ordenar una multa de 50 euros al dia per a l'alcalde de la localitat.

L'enderroc previst haurà de consistir bàsicament en tirar a terra els gairebé 3.400 metres quadrats, que corresponen a quatre edificis que s'haurien alçat de forma il·legal en aquest indret. I a posteriori, restaurar com era aquesta masia anteriorment, abans de la reforma.

I és que inicialment la remodelació prevista en aquest antic habitatge en ple Parc Nadel Montseny havia de consistir en restaurar la masia i no fer-hi res de nou però llavors, es va tirar a terra la masia i fer noves edificacions. A més, en un inici l'ús de l'establiment havia de ser ben diferent a la d'un hotel rural, sinó que inicialment havia de convertir-se en la seu d'una granja de faisans.

L'inici: un conflicte veïnal

La història judicial però no neix pas perquè es preveia convertir la masia de Sant Climent en un hotel sinó amb un conflicte entre l'empresa Baden Grup i els veïns de la urbanització de Fogueres de Montsoriu. Per aquest motiu, la sentència del Tribunal Superior de Justícia es va iniciar ara fa uns dotze anys, quan els veïns de l'àrea resdencial de Fogueres de Montsoriu en saber que es faria l'hotel es van queixar a l'Ajuntament d'Arbúcies del pas de camions d'aquest establiment per aquesta àrea i van portar el cas als jutjats.

Llavors, el mateix any 2000, l'Ajuntament del Baix Montseny va ordenar-ne la demolició, tot i que al cap de pocs dies va canviar de parer. I ja amb el cap d'ERC Roger Zamorano a l'alcaldia, al cap de quatre anys, l'ajuntament d'Arbúcies va donar un canvi d'usos a l'edifici. I en lloc de ser una granja de faisans, el consistori va donar permís per fer-hi un hotel rural a l'antiga masia de Sant Climent.

Una decisió que sempre ha defensat l'Ajuntament d'Arbúcies i que ha considerat correcta, perquè comptar amb l'informe favorable de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona i, en conseqüència, de l'Ajuntament, que li va donar el permís per ser hotel.