Fa dos anys Caldes de Malavella inaugurava el parc del conjunt històric de Sant Grau i de les Termes Romanes mentre s'acabaven els treballs de restauració d'aquest monument. Una fase que va concloure i fins ara, dos anys després, no s'havia reprès el projecte que en la seva última fase consistirà en la museïtzació d'aquest monument romà.

Mostra d'això és que l'Ajuntament de Caldes de Malavella acaba de treure a licitació les obres d'aquesta última fase per 108.903 euros i un cop adjudicats, són uns treballs que s'han de realitzar amb un màxim de dos mesos. L'alcalde de Caldes Salvador Balliu (CiU) augura que a partir d'aquesta primavera les restes romanes podran ser visitables.

Quant a les característiques d'aquesta nova fase el projecte es preveu condicionar el conjunt per ser visitat i entre d'altres, es crecrearà una taquilla d'informació i des d'allà es pujarà a un nivell superior -la coberta- i es podrà contemplar el conjunt. A banda, s'instal·laran unes passeres, les baranes necessàries per tal que es pugui fer el recorregut, entre d'altres.

Tot això, però, també anirà complementat de la museïtzació de l'espai i per això es preveu la instal·lació de panells indicatius on es relatarà la història i l'evolució del monument. Al llarg del recorregut pel monument també hi haurà d'altres indicadors i es podran veure les diferents àrees de les termes a través de petites escales.

Un altre element que també es crearà en aquesta fase final de l'obra és tancar el recinte, així com la instal·lació d'uns focus que permetran poder veure tot el conjunt de les termes romanes. I finalment, en un futur, s'hi preveu també col·locar unes càmeres de videovigilància per tal d'evitar que es facin bretolades quan estiguin tancades al visitant.

Cal recordar que les termes romanes són un llegat històric de Caldes i un bon exemple de banys de l'època romana perquè encara s'hi poden observar la piscina central, cambres on es feien tractaments i estances on s'hi prenien olis, entre d'altres.

Parc i termes, un projecte

L'adequació de l'entorn de les termes va culminar en una primera fase amb la creació d'un parc, la recuperació de les glorietes modernistes de la plaça de l'Aigua i l'arranjament els jardins neoclàssics de l'antiga embotelladora Imperial. Uns treballs que van tenir un pressupost aproximat de 600.000 euros, finançats en un 75% pel Ministeri de Foment, a través d'un conveni signat amb l'Ajuntament de Caldes de Malavella dins de les subvencions de l'1% cultural. Des de la seva inauguració, ara fa dos anys, no s'havia realitzat cap més actuació en aquesta àrea de Caldes, en concret per fer visitables les restes. Un tema que es preveu cloure en breu, amb l'inici i la finalització d'aquests treballs.