El PSC demanarà mitjançant una moció al Parlament de Catalunya la suspensió cautelar de les activitats de prospecció de gas amb el mètode "fracking" a la comarca de la Garrotxa i el Ripollès. Els socialistes també volen que s'apliqui una moratòria en la concessió de noves autoritzacions a Catalunya i la constitució d'un grup d'experts que emetin un informe per debatre, en un màxim de quatre mesos, una normativa sobre aquesta tècnica i els riscos pot suposar per al territori.

Reunions amb els afectats

Els diputats del PSC, Àlex Sáez i Jordi Terrades, es van reunir ahir a la tarda amb representants de la plataforma contrària a les prospeccions i amb l'alcaldessa de Riudaura, un dels municipis afectats per una llicència de prospecció de gas.

Sáez va insistir en què "tot i les necessitats energètiques actuals cal que hi hagi consens" i va recordar que ara fa unes setmanes ja es va presentar al Congrés una proposició no de llei en la qual el PSC demanava una suspensió cautelar de les activitats de prospecció de gas al territori.

Un dels aspectes més destacats de la moció presentada pel partit socialista és la demanda de crear un grup d'experts que emetin un informe per debatre -en un màxim de quatre mesos i a la comissió que correspongui- una normativa sobre aquesta tècnica tenint en compte els riscos que presenta.

D'altra banda, el diputat Jordi Terrades, va alertar dels possibles impactes ambientals d'aquesta tècnica a nivell sísmics, de contaminació dels aqüífers, d'emissions de gas metà i de contaminació acústica o paisatgística. "En qualsevol cas, la qüestió de fons és el model energètic que volem. Nosaltres creiem que calen apostes i un esforç pressupostari a favor de l'eficàcia energètica sense posar en risc el creixement econòmic i apostes per les energies renovables. Cal fer un esforç per no dependre dels combustibles fòssils", va assegurar Terrades.

A més, els socialistes gironins també van alertar sobre la possible "bossa de negoci" que es pot amagar darrere aquestes prospeccions.