RESUM DIARI

Les trucades de Girona al telèfon gratuït per a víctimes de violència masclista es manté

La quantitat de persones que han telefonat al llarg del 2012 a Catalunya ha disminuït un 7,6% respecte al 2011

 

GIRONA | PILI TURON El nombre de trucades de dones víctimes de violència masclista al telèfon gratuït ofert per l'Institut Català de les Dones es manté a les comarques de Girona, mentre que al conjunt de Catalunya s'ha reduït un 7,6%. Al llarg de l'any passat i a tot Catalunya, aquest telèfon va rebre un total de 9.989 trucades, cosa que representa una mitjana de 832 al mes; el 2011 se'n van registrar 10.817, 901 mensuals.
L'Institut Català de les Dones -adscrit al Departament de Benes-tar Social i Família de la Generalitat- ha fet balanç del 2012, mostrant que Girona és la tercera demarcació en nombre de trucades de dones que pateixen algun tipus de maltractament, darrere Barcelona i el camp de Tarragona.
Ara bé, si en aquestes dues àrees el nombre de contactes s'ha reduït -baixant de 7.916 a 7.248 en el primer cas i de 922 a 872 en el segon-, a les comarques gironines s'ha incrementat lleugerament i s'ha passat de 815 el 2011 a 817 l'últim any.
A tot el país només hi ha una altra zona en la qual les trucades de dones maltractades també han augmentat, i de manera més notable que a Girona: les terres de Ponent, on s'ha augmentat de 393 a 462.
D'acord amb les dades facilitades ahir per l'Institut Català de les Dones, darrere el 65% de les trucades fetes l'any passat hi havia situacions de violència psicològica; de violència física en el 28,1%; de violència econòmica en el 5,2 %; i de violència sexual en l'1,7% restant.
Pel que fa a la persona que va fer l'acció d'agafar el telèfon, en el 75,7% dels casos va ser la mateixa afectada; en un 22,2% ho va fer algú del seu entorn familiar o personal; i en un 2,1% la iniciativa va sorgir d'un professional.

Dintre de la parella
Una altra dada il·lustrativa és que la violència en l'àmbit de la parella va motivar el gruix de trucades, el 92,2% del total. Com també és rellevant que les dones d'entre 31 i 40 anys van ser les que més van utilitzar el servei (4.226, el 42,31%); seguides de les de 41 a 50 anys (2.697, el 27%) i de les que tenen entre 19 i 30 anys (1.520, el 15,22%); el registre també compta amb 103 trucades de noies menors de 18 anys (1,03%), 917 de dones que es troben a la franja dels 51 als 60 (9,18%) i 522 majors d'aquesta edat 5,23%).
Per comarques, el major nombre de trucades al telèfon gratuït d'atenció a víctimes de violència masclista es van realitzar des de municipis del Gironès, amb 375; des de poblacions de la Selva, amb 151; de l'Alt Empordà, amb 126; i del Baix Empordà, amb 93 trucades. Provinents de la resta de comarques gironines, es van registrar 31 comunicacions des de la Garrotxa; 29 més des del Pla de l'Estany, 12 des del Ripollès i 6 des de la Cerdanya.
L'objectiu fonamental de l'Institut Català de les Dones, dels qual depèn aquest telèfon d'atenció, és treballar amb més eficàcia en la prevenció. Entre les seves prioritats hi ha la incorporació transversal de la perspectiva de gènere en totes les polítiques socials, amb la finalitat d'evitar qualsevol forma de discriminació. La seva seu a Girona és a l'edifici central del govern de la Generalitat.

Comarques

Ripoll intenta sobreviure al terror sobtat

Ripoll intenta sobreviure al terror sobtat

La recerca de solucions no és senzilla, com tampoc ho sembla l'autocrítica

Mohamed Aallaa arriba a Ripoll després que el jutge l´hagi deixat en llibertat provisional

Mohamed Aallaa arriba a Ripoll després que el jutge l´hagi deixat en llibertat provisional

Si bé el vehicle anava al seu nom, ha quedat acreditat que el "propietari real i qui disposa del...

La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició de Girona compleix 20 anys

La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició de Girona compleix 20 anys

El model d'atenció d'aquest servei sanitari ha reduït un 80% les derivacions a l'especialista i...

Ripoll s´uneix per promoure la cohesió social i evitar brots xenòfobs

Ripoll s´uneix per promoure la cohesió social i evitar brots xenòfobs

Veïns i entitats es mostren a favor de tornar a normalitat i "reconduir la convivència pacífica" -...

«Com pot ser Younes? ... no he vist mai a ningú tan responsable com tu»

«Com pot ser Younes? ... no he vist mai a ningú tan responsable com tu»

La colpidora carta d'una educadora de Ripoll que s'ha fet viral a les xarxes

Enllaços recomanats: Premis cinema