La Guàrdia Civil va prendre declaració ahir a la dona de Xavier Crespo, Guadalupe Oliva, per la seva vinculació amb el cas Clotilde, que investiga una suposada trama corrupta amb epicentre a Lloret de Mar que blanquejava diners procedents de la màfia russa. A les 5 de la tarda Oliva va arribar a la comandància de la Guàrdia Civil acompanyada del seu advocat, Manuel González Peeters, que també representa el seu marit, el diputat i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo. Crespo declararà el 13 del març al TSJC imputat pel mateix cas. Oliva va ser prop d'una hora a les dependències policial. La dona de Crespo era vicepresidenta del club d'hoquei quan el patrocinava l'empresa del suposat cap mafiós, Andrei Petrov.

Guadalupe Oliva, dona del diputat per CiU al Parlament de Catalunya i exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, va arribar a les 5 de la tarda a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona acompanyada del seu advocat. La Guàrdia Civil l'havia citat a declarar com a sospitosa per la seva vinculació amb el cas Clotilde. Oliva va estar gairebé una hora a les dependències de la Guàrdia Civil. Quan va sortir, ni ella ni el seu advocat van voler fer declaracions a la premsa. Ara, el jutge haurà de decidir si imputa o no Guadalupe Oliva.

La investigació recull indicis que apunten a que Oliva formava part d'aquesta suposada trama. El sumari del cas recull que l'organització investigada "havia aconseguit penetrar al consistori a través de pagaments a integrants de la corporació municipal i patrocinis als equips municipals d'hoquei i futbol". A canvi, suposadament l'equip de govern de Xavier Crespo donava un tracte de favor a l'empresa DDC.

Durant l'època que l'empresa DDC, propietat de Petrov, va patrocinar els equips esportius, Guadalupe Oliva era la vicepresidenta del club d'hoquei. Segons va assegurar Petrov en la seva declaració, Crespo, la seva dona i el llavors regidor d'Urbanisme Josep Valls li van posar com a condició que pagués 90.000 euros anuals -60.000 per a l'hoquei i 30.000 per al futbol- durant quatre anys a canvi "d'ajudar-lo" en el seus negocis. Ho van fer durant un viatge a Rússia l'any 2007-2008 que va pagar l'empresa de Petrov.

En total, DDC havia de patrocinar els dos equips amb 360.000 euros. DDC va ser l'esponsor dels equips durant tres anys però Petrov va deixar de pagar perquè "estava enfadat" perquè considerava que "no estaven complint amb el que havien de complir". Llavors, segons Petrov, va ser Guadalupe Oliva qui el va trucar un parell de vegades per esbrinar-ne el motiu. Petrov assegura que es va sentir "pressionat" per continuar pagant.

Com a vicepresidenta del club, Oliva era una de les poques persones autoritzades per fer operacions bancàries. També ho podien fer el tresorer i la dona del president, que era la secretària. Segons va declarar el tresorer, tot i que el club d'hoquei rebia subvencions públiques mai hi va haver cap auditoria pública ni privada dels comptes. Segons Petrov, pagava el patrocini amb un xec al portador que entregava cada quatre mesos al president del club i, a canvi, li donaven dos rebuts "sense número, ni IVA, ni res".

Plaça de Braus

Segons recull el sumari, una de les contraprestacions que Petrov va acordar a canvi del patrocini va ser que li perdonarien la meitat del cost dels impostos d'obres per a la reconversió de l'antiga plaça de Braus en centre comercial. La "bonificació" de la meitat de l'impost es va aprovar en un ple municipal. El consistori li va perdonar a l'empresa DDC 134.000 euros.

En aquest punt del sumari, apareix de nou el nom de Guadalupe Oliva. Segons ressalta la investigació, Petrov va arribar a un acord amb la cadena de supermercats Mercadona perquè s'instal·lés a un local del centre comercial. Paral·lelament, però, el llavors regidor de Comerç de Lloret, Víctor Llasera, ja havia fet d'intermediari amb Carrefour perquè s'hi instal·lés a canvi d'una comissió. A més, també hauria intentat pactar que la dona de Crespo -metge de professió- fos la responsable de salut i sanitat del centre comercial.

Crespo i Valls, imputats

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit imputar l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU, Xavier Crespo, en el marc de l'operació Clotilde. Ho ha fet el TSJC tot i que el cas estava a l'Audiència Nacional per la condició d'aforat. Crespo està citat a declarar com a imputat el proper 13 de març pels presumptes delictes de suborn i prevaricació administrativa. El tribunal català s'ha declarat competent per instruir la part de les actuacions que engloba els delictes de suborn i prevaricació mentre que la part que afecta al blanqueig de capitals seguirà instruït per l'Audiència Nacional.

L'operació Clotilde va esclatar el 25 de gener quan la Guàrdia Civil va entrar a l'Ajuntament de Lloret de Mar per demanar documentació i va detenir les primeres cinc persones sospitoses de formar part d'aquesta trama de blanqueig de capital de la màfia russa. Des de llavors, el degoteig de detinguts i imputats ha continuat i ha esquitxat el consistori. A banda de Crespo, també hi ha imputat per suborn i prevaricació el llavors regidor d'Urbanisme, Josep Valls, que tot i deixar les atribucions de govern continua com a regidor a l'Ajuntament de Lloret de Mar.

A banda de les relacions amb l'empresa a nivell urbanístic, Valls també es va relacionar amb l'empresa de Petrov com a president de l'equip de futbol de Lloret de Mar, també patrocinat per DDC. En el marc d'aquesta operació també va acabar imputat el president del club d'hoquei, Joan Lluís Perarnau.

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va dictar presó sense fiança per al suposat cap de la màfia russa a Catalunya, Andrei Petrov. Li imputa delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat mercantil i suborn.

Les altres dues persones per a qui va ordenar l'ingrés a presó van ser el cunyat de Petrov, Konstantin Mischanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, a qui el jutge imputa delictes de blanqueig de capitals al sí d'organització criminal, falsedat i suborn. El jutge considera que Konstantin Mischanin era la mà dreta de Petrov i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, mentre que Pilar Gimeno era la persona que suposadament hauria fet de mitjancera entre Petrov i l'Ajuntament.