Centenars de treballadors sanitaris es van concentrar al llarg d´ahir davant els hospitals i ambulatoris de l'Institut Català de la Salut (ICS) per protestar per l'augment de la jornada laboral fins a les 37,5 hores. El personal, agrupat pels principals sindicats de les juntes de personal dels centres catalans, fa diverses setmanes que es manifesta per aquest tema.

El seguiment va ser més elevat als hospitals de Barcelona i la seva àrea metropolitana, on es van concentrar entre 200 i 300 persones, mentre que en els centres de Tarragona i Lleida ho van fer 50 i 100 persones, respectivament, segons els sindicats SATSE, UGT i CCOO.

A l´hospital Trueta de Girona una setantena de treballadors van tornar a tallar l´avinguda de França per rebutjar l´augment d´hores i demanar a la direcció que no deixi de contractar personal eventual.

En aquest sentit, els principals sindicats que representen els treballadors (metges, infermeres, personal sanitari i administratiu) han redactat una carta dirigida al director gerent de l´ICS, Joaquim Casanovas, en la qual exposen el seu malestar per la imposició d´aquest augment de la jornada laboral. En la missiva els treballadors també demanen a Casanovas que mantingui els llocs de treball eventual que poden ser «prescindibles» si entren en vigor els nous horaris laborals.

Més concentracions

A l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès), unes 300 persones es van concentrar al vestíbul de l'edifici i han anat fins a l'heliport, on van penjar una pancarta amb el lema «Ni una hora més, ni un contracte ­menys».

També també hi va haver concentracions a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, amb uns 200 treballadors, i a l'hospital de Viladecans. Fora de la província de Barcelona, el seguiment va ser inferior, tant a l'hospital Arnau de Vilanova (Lleida), on es van recollir firmes i es van concentrar unes 50 persones, com a l'hospital Joan XXIII (Tarragona), on van protestar un centenar de persones.

A la resta d'hospitals gestionats per l'ICS les protestes es van anar succeint al llarg del dia.

També la plataforma sindical unitària ha convocat una protesta avui a les 11.00 hores davant la seu corporativa de l'ICS, a la Gran Via de Barcelona. El passat 8 de març, el ICS va decidir unilateralment -després del fracàs de les negociacions de la Taula Sectorial de Sanitat- augmentar la jornada laboral a tots els seus treballadors fins a les 37,5 hores a la setmana.