El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va justificar ahir que es contractin un centenar de persones menys per a la campanya de prevenció dels incendis d'aquest estiu, un 1,6% menys que l'any anterior, perquè s'ha prioritzat mantenir els mitjans aeris.

A les comarques de Girona, la campanya forestal de la Generalitat per al proper estiu es reforçarà amb 178 persones -incloent-hi els guaites-, que s'afegiran a la dotació ordinària que formen 462 bombers funcionaris, 235 voluntaris i 10 integrants d'Equips de Prevenció Activa i forestal (EPAF), a més de 28 treballadors més que l'administració ha tipificat com "altre personal". A la demarcació s'habilitaran 12 punts de guaita d'un total de 57 a tot Catalunya, essent l'àrea territorial que en concentrarà el major nombre.

"Segurament hi hauria més pau social si haguéssim reduït mitjans aeris i mantingut la contractació, però no tindria la consciència tranquil·la", va assegurar Espadaler en la seva compareixença a la comissió d'Interior del Parlament, assenyalant que durant aquest estiu no hi haurà menys risc d'incendis que el 2012 però que aquests seran més previsibles.

Segons les previsions d'Interior, els incendis s'originaran en moments de calor o amb entrades de vent del sud, per la qual cosa hi haurà episodis de "risc puntual, però extrem", que es podran produir en diferents punts simultàniament. Per això, Espadaler va destacar que els mitjans aeris garanteixen la seguretat ja que permeten realitzar evacuacions, arribar a llocs de difícil accés i extingir ràpidament els focs.

Durant la campanya forestal d'incendis de 2013 treballaran 2.517 bombers funcionaris i 2.488 voluntaris, i 896 persones que es contractaran especialment per a aquesta campanya (un centenar menys que l'any passat).

La reducció total del personal implicat en la campanya, segons Espadaler, serà d'un 1,6 % menys que en l'any anterior, tenint en compte la disminució de la dotació total de personal i no el percentatge de reducció del contractat especialment per a la campanya.

El conseller d'Interior va destacar també "les restriccions pressupostàries" que han condicionat la programació de la campanya i va explicar que el personal de reforç per a aquest any es finança amb recursos de la Generalitat i no amb fons europeus, com succeïa fins ara. Espadaler va justificar que es "moduli" la durada de la campanya forestal perquè la majoria dels incendis es produeix en els mesos de juliol i agost, motiu pel qual va assenyalar que no hi ha raons perquè la campanya s'iniciï el 15 de juny, com en anys anteriors.

Comptant amb els ciutadans

El conseller d'Interior va assegurar que hi ha una disminució de punts per a guaites forestals -menys que en anys anteriors- perquè la majoria de ciutadans disposen de mòbils amb els quals avisen al telèfon d'emergències 112 quan albiren un incendi.

Respecte a les queixes dels sindicats, Espadaler va assegurar que s'"estalviaran" pagar hores extres, aprofitant que hi ha 700 bombers que perceben un complement d'uns 4.000 euros anuals per una major dedicació, que es concreta en unes hores de guàrdia. "Una part, però no totes" d'aquestes hores es realitzaran durant els mesos de juliol i agost, per estalviar-se pagar hores extres a altres bombers, encara que el conseller d'Interior va ressaltar que es respectaran les hores de descans, garantint així la seguretat.

De la seva banda, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va destacar la importància de les campanyes de prevenció i va assegurar que és necessari fer que els boscos siguin "rendibles", pel que va lamentar el baix preu de la fusta, encara que va matisar que tampoc es tracta de "talar per talar". En aquest sentit, Pelegrí va subratllar que "la falta de rendibilitat dels aprofitaments forestals comporten una densificació dels boscos que els fan molt vulnerables als incendis d'alta intensitat".

En conjunt, tant el Departament d'Agricultura com el d'Interior destinaran un pressupost a la campanya forestal de 36,7 milions d'euros i una plantilla de 15.182 persones, que treballaran amb 35 mitjans aeris i 777 vehicles de la flota mòbil.