Figueres va iniciar l'any 2011 la rehabilitació de l'antic convent dels Caputxins amb l'objectiu de convertir-lo en un auditori de mitjà format que contribuís a posar fi a la manca d'equipaments culturals a la ciutat. Fa uns mesos es va acabar la primera fase dels treballs -que han tingut múltiples entrebancs- que van servir per rehabilitar l'espai i s'espera que a mitjans de juny comenci la segona i darrera actuació que revesteixi l'equipament i permeti obrir-lo al públic al 2014. L'obra es va adjudicar per 1.124.509 euros i la previsió és que durin un any i mig.

L'emblemàtic edifici data del 1760 i, tot i que és conegut com el convent dels Caputxins, la seva durada com a centre de religiós va ser breu ja que al 1836 va ser objecte de la desamortització de Mendizával. Des d'aleshores, va passar a tenir diversos usos entre els quals hi ha hagut els d'escola taller o magatzen de la brigada municipal. La voluntat de convertir-lo en un equipament cultural va arribar durant el primer mandat de Santi Vila (CiU) i va obtenir part delfinançament a través de l'1% cultural.

Els treballs es van iniciar fa dos anys però entremig hi ha hagut aturades pel finançament i les troballes -primer d'unes antigues pintures i després per una bomba de la Guerra Civil- que es van posar al descobert. Entremig i durant els mesos d'abril i maig el consistori va decidir oferir visites guiades per a donar-ho a conèixer abans que es reprenguéssin els treballs i es tapiés l'estructura de l'antiga església. El consistori treballa amb la previsió que la setmana del 10 de juny es comencin els treballs d'acabat i de l'escenografia de l'espai, un cop ja s'ha consolidat la seva estructura. Se'n farà càrrec l'empresa Teyco i els treballs, si no hi ha més retards, podrien estar acabat a finals de l'any vinent.

Per a 300 espectadors

L'actuació permetrà tenir un auditori de mitjà format amb capacitat per a uns 300 espectadors. El sistema de grades retràctils amb què està projectat, però, possibilitarà que s'hi puguin fer múltiples activitats que requereixin d'una escenografia més petita. D'aquesta manera, l'escenari podrà tenir la forma tradicional o bé un format d'amfiteatre. La intervenció, dissenyada per l'arquitecte Rafael Vila, conformarà un espai dividit en quatre plantes (baixa, principal i dues de superiors). A la de baix, hi haurà el vestíbul d'entrada i els magatzems. A la principals, els camerinos i la caixa escènica i la grada de l'auditori se situarà a la primera planta. A la planta superior, hi haurà maquinària.