Alerten que una circular de l'Institut Català de la Salut (ICS) estipula que les dones embarassades i els infants estrangers sense cobertura sanitària general "són casos facturables" si aquests no acrediten que son persones sense recursos i, per tant, subjectes al règim especial que els garanteix una cobertura gratuïta.

Així ho va alertar el Fòrum Català d'Atenció Primària, que en un missatge al seu lloc web va denunciar que l'ICS ha enviat una circular als professionals exposant que "es facturaran visites a embarassades i nens que no tinguin targeta sanitària i que no acreditin que no tenen recursos". A més, aquest fòrum de professionals també va afegir que en la missiva l'ICS deixa clar que "es facturarà la contracepció d'emergència i la visita, a preus diferents" que van dels 51 als 62 euros. Per la seva banda la diputada del PSC, Marina Geli, va demanar explicacions sobre aquesta missiva ja que tem que pugui contradir els principis de legalitat

De fet, la circular de l'ICS explica exactament que "la llei d'estrangeria diu que els menors i les embarassades, al tractar-se de col·lectius protegits se'ls donarà cobertura pública i quan demanden visita se'ls ha de dispensar sense opció a poder cobrar o facturar. Únicament aquests casos són quan aquestes persones no tenen recursos i caldrà que ho acreditin".

"Atenció garantida"

En aquest sentit, l'ICS va respondre que "garanteix la cobertura assistencial pública i gratuïta a les dones embarassades i als menors de 18 anys amb totes les garanties establertes d'acord amb la legislació vigent".

Fonts de l'Institut van contestar que el criteri que s'especifica la circular enviada sobre la facturació de les visites a dones embarassades i menors de 18 anys respon al procediment publicat en el web del CatSalut per al desplegament del Reial decret 1192/2012.

Segons l'ICS, la cobertura sanitària està garantida "per ambdós grups poblacionals en qualsevol circumstància". Així, explica que "només es facturaran, un cop realitzada l'assistència i tal i com indica la normativa vigent, els casos d'estrangers no empadronats a Catalunya i originaris de països amb els quals no hi ha conveni d'assistència sanitària o naturals d'aquests mateixos països que portin empadronats menys de tres mesos i acreditin tenir recursos econòmics o un responsable tercer que doni cobertura a l'assistència".