El domini del català ha retrocedit en les proves de sisè de Primària realitzades a 71.117 alumnes a les escoles catalanes els dies 7 i 8 de maig, situant-se en la mitjana més baixa, per davant del castellà, l'anglès i fins i tot el francès.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar ahir que aquest resultat es deu al fet que la dificultat de la prova de català va augmentar amb relació a anteriors exàmens i que, a més, van realitzar aquest control uns 8.800 alumnes d'entorns econòmics complexos, cosa que també va contribuir a baixar la mitjana.

Per revertir aquesta situació, el Departament s'imposa, com a "primera prioritat", atendre els centres escolars de complexitat alta -és a dir, ubicats a zones econòmicament deprimides-, i també impulsarà estratègies per millorar en totes les escoles el nivell d'expressió escrita en català.

El coneixement del castellà

Pel que fa al castellà, el domini d'aquesta llengua, segons els resultats, "està més que garantit i amb una gran qualitat lingüística", va assegurar la consellera.

Segons les dades facilitades ahir pel Departament d'Ensenyament, la mitjana de llengua catalana és de 71,1 punts; llengua castellana, 73; matemàtiques, 76,3; anglès, 73 i francès, 72. Un 15,2% dels alumnes s'han situat en el nivell més baix dels resultats de la prova de català; un 14,2% en la de castellà; un 15% en la de matemàtiques, un 19% en anglès i un 17,2% en la de francès.

L'any passat, els resultats van ser millors en totes les matèries: català, 79,6 punts; castellà, 76,6; matemàtiques, 80 i anglès, 74,3. De totes maneres, la consellera va argumentar que la comparativa entre les dues edicions d'aquest examen no és possible, ja que la complexitat s'ha augmentat en aquesta edició en set punts. Rigau va indicar que si s'hagués mantingut la mateixa prova que l'any passat, els resultats haurien estat millors, però que no s'ha fet així perquè s'aposta per millorar les competències dels alumnes, identificant els aspectes que cal canviar, com ha succeït en el cas del català.

Això no obstant, els nens d'11 o 12 anys que han fet aquest examen i que s'han situat en els nivells més baixos de competències bàsiques han millorat amb relació als resultats aconseguits l'any passat en la mateixa prova.

Així, Rigau va recordar que el 2012 el resultat de català es va situar en el 15,8% (15,1% aquest any); el castellà en el 19% (14,2%); anglès, 27,4% (19%) i matemàtiques, 18,2% (15%).

En tot cas, el resultat global de la prova d'aquest any ha estat "satisfactori" per a la consellera, perquè tant el català, com el castellà i les matemàtiques aconsegueixen que el nivell més baix d'alumnes se situï en el 15% o en una xifra menor, que és l'objectiu que s'ha marcat la conselleria per a l'any 2018, i només l'anglès i el francès superen aquest percentatge.