La presència de militars de l'Exèrcit espanyol amb uniforme de camuflatge i armats a l'Alta Garrotxa ha estat qualificada de poc turística per fonts de l'Ajuntament de Montagut i Oix. Les mateixes fonts han assenyalat que es plantejaran la possiblitat de demanar a l'Exèrcit que programi les maniobres més lluny de l'època vacacional. Les fonts del municipi també han confirmat que els vehicles militars i els soldats ja han deixat les zones de Sadernes, Oix i també d'altres indrets de la subcomarca de l'Alta Garrotxa, com Albanyà (dins els límits comarcals de l'Alt Empordà)

La presència de militars va provocar un comunicat de la CUP Garrotxa. El text recorda que a l'estiu l'accés amb vehicle a l'Alta Garrotxa està prohibit. També fa incidència al risc d'incendis. L'estiu passat i en el context del foc que va assolar l'Alt Empordà, l'entrada a l'Alta Garrotxa per Sadernes va ser prohibida i vigilada pels Agents Rurals. El comunicat de la CUP també fa referència a la mala relació entre Estat, Exèrcit i independentisme.

L'Alta Garrotxa i la zona fronterera entre Molló i Prats de Molló són punts on des de fa temps els militars fan maniobres. La CUP sosté que els alcaldes i els regidors dels pobles estan en connivència amb els militars i els deixen fer. El municipalisme sempre ha mantingut que són inevitables i que com a tals no han de transcendir.