la represa de l'activitat escolar a girona en diferents centres de les comarques.Alumnes de l'esco-la Cassià Costal de Girona entrant a classe el primer dia, després de les vacances d'estiu.El nou edifici de l'escola Vila-romà, a Palamós, es va poder estrenar ahir després d'anys d'espera.L'escola de Fornells de la Selva.

El nou curs escolar va arrencar ahir a les comarques de Girona per a 118.994 alumnes, 1.138 més que en l'anterior. La plantilla de professorat compta amb 26 docents més, passant de 7.727 a 7.753, un augment que el Departament d'Ensenyament va atribuir a la presència d'escoles rurals que obliga a tenir un professor per, a vegades, grups d'alumnes reduïts.

Aquest curs s'estrenen tres edificis escolars a Girona -Pericot-, Palamós -Vila-romà, un centre llargament reivindicat que ha acumulat anys de retard- i les Preses -La Bòbila-, a més d'ampliacions als instituts Salvador Espriu de Vidreres i Sobrequés de Girona; en aquest últim cas, l'alumnat haurà de conviure amb els treballs fins a la primavera, tal com estava previst. Queden pendents altres obres a les escoles Sa Forcanera de Blanes, Benaula de Caldes de Malavella, Pirineu de Campdevànol, Montserrat Vayreda de Roses, Alzines Balladores de Sant Feliu de Buixalleu, Alzina Reclamadora de Fontcoberta i a l'institut escola de Sant Joan de les Abadesses.

La mateixa plantilla

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va ressaltar un inici de curs amb una normalitat "altíssima" i "petites" incidències, i amb estabilitat de la plantilla. L'activitat es va iniciar per a 1.550.871 alumnes a tot Catalunya, 20.674 més que l'anterior. Respecte els docents, es mantenen en els 63.962 del curs anterior, que hauran d'afrontar projectes com una auditoria pedagògica a centres que concentren fracàs escolar i un pla intensiu de millora a primer d'ESO.

Durant una visita a l'escola Les Corts de Barcelona, Rigau va explicar que una quarantena d'alumnes del Vallès Oriental d'educació especial no van poder assistir a classe a causa de la vaga de transport sanitari.

La consellera va dir que aquest curs no es podran modificar les condicions dels substituts, que actualment cobren el 85% del salari, perquè "s'ha de complir un decret llei que obliga a fer un estalvi determinat a la partida". Rigau també va assegurar que la Llei Orgànica de Millora Educativa (LOMCE) no incidirà en el dia a dia de les aules catalanes perquè el Govern assegurarà que s'apliqui la Llei d'Educació de Catalunya (LEC). I va afirmar que "el debat de la LOMCE és un debat polític, utilitzarem tots els mitjans perquè la seva aplicació no sigui possible".

Objectiu, garantir l'èxit escolar

Rigau va ressaltar que s'inicia "un altre any per garantir l'èxit escolar, per garantir el plurilingüisme i un any en què els alumnes amb dificultats seran la nostra prioritat".

El primer dia de curs, la Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) va emetre un comunicat denunciant que l'increment d'1,8 milions per a beques de menjador és insuficient perquè no representa ni un 10% més que el curs anterior. "Hores d'ara, més de 10.000 alumnes queden sense aquesta ajuda", va assegurar l'entitat, recordant que el curs passat les AMPA van avançar els retards en els pagaments del Govern. Malgrat això, la Fapac va valorar positivament el compromís del Govern, però va advertir que "vigilarem amb atenció el compliment d'una acció de govern tan essencial i prioritària".

A més, la Federació va criticar que la plantilla de mestres sigui la mateixa tot i l'augment d'alumnes. Per això, l'entitat va reclamar a Ensenyament que escolti i tingui en compte les famílies. La Fapac va recordar a Ensenyament que "el paper dels pares continua sent encara més decisiu durant aquest curs" i va reclamar que se'ls escolti i se'ls tingui en compte.