El bàlsam, conegut popularment com a ungla de gat o dits de bruixa, havia ocupat el 80% de l'illa de Portlligat de Cadaqués, inclosa dins el Parc Natural del Cap de Creus. La situació havia arraconat la resta de vegetació autòctona. La seva presència es va detectar als anys vuitanta i des de llavors s'havia estès sense control. Un projecte impulsat des de la Diputació de Girona, l'Obra Social La Caixa i l'entitat Galanthus han permès eradicar-la. Durant quatre anys s'ha arrencat i s'han fet cremes controlades d'aquesta espècie i d'altres plantes invasores així com un seguiment i control de la recuperació de l'entorn. En total, se n'han extret 400 tones. Els treballs han anat a càrrec de tretze persones en risc d'exclusió social. El cost total de l'actuació ha estat de 165.000 euros.

La iniciativa es va posar en marxa l'any 2009 i es va centrar en l'eliminació d'aquesta espècie en aquesta illa, inclosa al Parc i que actualment és propietat de la Diputació de Girona. En aquell moment, la planta -procedent de sud-àfrica- ja ocupava un 80% de la superfície i havia fet fora la resta d'espècies autòctones fins al punt que, en una superfície d'1,4 hectàrees de les vuit que fa l'illa, era l'única planta que hi havia. De fet, havia arribat fins als 20 centímetres de gruix. I és que aquesta planta s'havia utilitzat tradicionalment en jardineria en els àmbits costaners i provoca un gran impacte en els ecosistemes litorals de la zona mediterrània. "És una planta que creix molt ràpid i que ofega les altres", assegura un dels tècnics del projecte, Enric Bisbe. El seus impulsors van escollir Portlligat pel seu interès natural però sobretot perquè, com que es tracta d'una illa, podrien obtenir dades de gran valor sobre la recuperació ambiental. Es van delimitar 42 parcel·les de control i els resultats han estat, segons diuen, "molt positius". Així, per exemple, en parcel·les de 9 metres quadrats s'han detectat un total de 25 espècies autòctones en punts on només hi creixia el bàlsam. A més, han observat com espècies protegides de gran interès, com ara l'"Armeria ruscinonensis" o l'ensopeguera, han augmentat en més del 70% la seva presència.

Les tasques d'eradicació de la planta han permès extreure'n fins a 400 tones. Les plantes es van arrencar d'arrel i es van col·locar en piles per afavorir-ne l'assecat. En la darrera fase, però, es va optar per cremar totes les restes vegetals i es va inhabilitar el banc de llavors que havia quedat, assessorats pel Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat. Que la planta torni a aparèixer dependrà de les llavors que hagin pogut quedar al subsòl i per això es faran tasques de manteniment per tenir-la controlada.

L'experiència recollida a la zona servirà per avançar ne la gestió d'aquesta planta invasora a d'altres punts del país. Els encarregats de retirar les plantes de forma manual han estat tretze treballadors de la fundació ALTEM, que treballa per a la reinserció de persones amb risc d'exclusió social. La responsable del servei de jardineria, Isabel Clar, va valorar ahir molt positivament el projecte ja que, diu, ha permès als treballadors conèixer tècniques noves que ara estan portant a la pràctica en d'altres zones com el paratge de Tudela al Cap de Creus.

El vicepresident de la Diputació, Miquel Calm,i el director de l'àrea de Negoci de La Caixa a la comarca, Jaume Morell, van subratllar la necessitat de dur a terme projectes com aquests que permeten conservar i millorar espais naturals de la demarcació i, al mateix temps, fomentar la inserció laboral de persones amb risc d'exclusió.