«Repte superat. Estàs nominat. Tens 24 hores». És una de les noves modes que s´ha estès a través de Facebook entre els joves a tot Europa, i que ja ha arribat també a les comarques gironines. La juguesca consisteix en el fet que una persona es gravi en vídeo bevent grans quantitats d´alcohol en pocs segons (sempre menys d´un minut), ho pengi a les xarxes socials i desafiï dues amistats a fer el mateix en les 24 hores següents. La nova tendència aixeca molts interrogants tant pel perill sanitari que pot comportar beure tant en tan poc temps, com per les conseqüències que pot tenir difondre aquest tipus d´imatges pròpies a les xarxes socials.

Navegant per la xarxa es poden veure autèntiques barbaritats, amb ingesta de barreges amb whisky, vodka, ginebra, tequila, vi, ous o salsa tabasco, entre d´altres.

La majoria dels casos que ha conegut Diari de Girona a les comarques gironines no van tan ­lluny, i els joves es limiten a beure mig litre o un litre sencer de cervesa de cop en menys d´un minut. Preguntats sobre si creuen que els pot perjudicar penjar aquest tipus de gravacions a una xarxa on potencialment els pot veure molta gent, molts van respondre que s´ho van pensar dues vegades abans de fer-ho, però que finalment hi van accedir perquè les quantitats no eren abusives i la cervesa no és un alcohol amb alta graduació.

«No tenia cap problema a fer-ho davant dels meus amics però preferia no penjar-ho a Internet, però van insistir que ho fes en un vídeo i com que tampoc ho vaig trobar molt greu ho vaig penjar», assegurava en Joan, un dels joves consultats. Un altre, en Genís, admetia: «no em feia gràcia perquè hi tinc familiars i amics, però al final vaig accedir-hi ja que es tractava de cervesa i no té tant d´alcohol com un whisky. Si hagués estat al revés no ho hauria fet». L´argument de «simplement és cervesa» és un dels que també utilitzava en Miquel. Entre els consultats, també n´hi havia que no hi veien cap tipus d´inconvenient. «Sóc plenament conscient del que faig i m´importa poc el que pugui pensar l´altra gent de mi respecte al repte», defensava l´Èric.

Tots els consultats van assegurar que veien el fenomen força estès entre les seves amistats i van defensar que si ho havien fet era perquè es feia amb cervesa, i que no s´haguessin plantejat fer el vídeo si hagués estat amb alcohols de més graduació o altres productes barrejats, tal com està passant en altres països d´Europa. És per això que tampoc hi veuen cap perill pel que fa a salut. «Mig litre de cervesa no crec que sigui tant», afirmava en Jordi, mentre que en Joan assegurava que no creia que hi hagués «problemes mentre no beguis grans quantitats d'alcohol o coses tòxiques». En Genís, per la seva banda, reflexionava que «no deu ser gaire bo per a la salut però a vegades no veiem els perills que comporta fer-ho i acabem accedint-hi».

Possibles riscos

És diferent fer-ho amb cervesa o amb licors de més alta graduació? El doctor Pere de Manuel-Rimbau defensava que els efectes sí que varien en funció de la graduació de l´alcohol, però alertava també que «la presa de grans quantitats d´alcohol de forma sobtada provoca que aquest no es pugui metabolitzar afectant de forma directa el cervell», i que en el pitjor dels casos «es pot entrar en coma».

D´altra banda, la coordinadora del centre d´atenció i seguiment de drogodependències a la Garrotxa, Carme Cunillera, va exposar que «utilitzar l´alcohol com a element de repte personal i de prestigi davant dels altres sempre ha estat una de les formes d´entrada a l´abús».