Joaquim Ruhí va rebre la medalla al Mèrit al Treball l'any 2000. Segur que molta gent anònima se la mereix per la seva abnegada feina diària. Però, sens dubte, el dia que se li va concedir a Joaquim Ruhí aquesta medalla feia honor a l'objectiu de la seva distinció. Per circumstàncies familiars, va haver de començar a treballar quan tenia només onze anys. Als 81 anys encara presidia el Col·legi d'Agents Comercials de Girona.

Joaquim Ruhí i Tusell (Palamós, 1925) va morir ahir als 88 anys d'edat. La seva pèrdua és molt sentida per tots els agents comercial gironins. Ell n'havia estat el gran impulsor, el gran defensor d'aquesta activitat professional durant dècades. "En època de crisi és quan més necessitat es té de l'intermediari", manifestava l'any 1992. Va presidir el Col·legi d'Agents Comercials de Girona durant 25 anys: des de 1982 fins a finals de desembre de 2006 quan va cedir el relleu a Josep Burgas. També va ser un destacat promotor del Consell General dels Col·legis d'Agents Comercials de Catalunya presidint la composició del seu primer ple l'any 1984 quan es va crear després de la recuperació de les competències en matèria de comerç per part de la Generalitat. I també va ser vicepresident del Consell d'Agents Comercials d'Espanya. Temporalment també el va presidir.

Tota una vida com a agent comercial, tot i que va començar a treballar quan tenia 11 anys com a aprenent en un magatzem. Havia nascut a Palamós, però ben aviat la seva família es va instal·lar a Girona per la feina del seu pare, que ja era agent comercial. Va ser l'any 1947 quan Joaquim Ruhí es va endinsar en el món dels agents comercials. Abans també havia fet de comptable. L'any 2001 explicava a Diari de Girona que "un bon agent comercial ha de ser treballador, perquè ningú no et posa horaris i ets l'amo de tu mateix. La disciplina és bàsica. Cal ser molt seriós, tenir empenta per anar pel carrer i, per damunt de tot, s'ha d'estimar la feina". Era el seu perfecte retrat. Per a Ruhí "el contacte humà en el nostre treball és clau i crec que mai arribarà a desaparèixer" afirmava.

Joaquim Ruhí havia rebut nombroses distincions. A més de la Medalla al Mèrit del Treball (any 2000), la medalla d'Or del Consell d'Agents Comercials d'Espanya (1994), i la Medalla de Plata de la Borsa de Comerç Europea (2003). Joaquim Ruhí va ser l'impulsor l'any 1991 del Dia de l'Agent Comercial de les Fires de Sant Narcís. Ruhí se sentia molt orgullós de poder reunir un dia a l'any tots els companys de professió.

Joaquim Ruhí era un gran aficionat a la filatèlia, activitat per a la qual també havia estat mereixedor de diversos premis. L'any 1985 va ser distingit amb un diploma a la I Exposició Nacional de Filatèlia temàtica celebrada a Tenerife per la seva col·lecció sobre l'Antàrtida.

La cerimònia religiosa en memòria de Joaquim Ruhí Tusell se celebrarà a la parròquia de Sant Narcís, aquesta tarda a dos quarts de sis.