Al'estiu el sol ja comença a picar de valent a partir de les 10 del matí. És l'hora a partir de la qual esl banyistes i les persones que, per motius de treball o de lleure, estan més exposats a la radiació solar i als riscos que això comporta per a la salut. I és l'hora també a partir de la qual avui una cinquantena de voluntaris de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer sortiran al carrer per fomentar la protecció solar.

El contingut de la campanya anomenada "Protecció Solar 2014" va adreçada als adults i consisteix en el desplegament de mig centenar de voluntaris de les 10.00 del matí fins a les 13.00 h del migdia a platges i zones de bany de Blanes, l'Escala, Lloret de Mar i Platja d'Aro. A més, a Girona es col·locarà una taula informativa al Pont de Pedra. El dissabte 12 de juliol, els voluntaris de l'associació lliuraran aquest mateix material a Maçanet de la Selva, durant la celebració de la Fira dels Sentits.

La informació a peu de platja i als carrers consisteix a distribuir díptics de la campanya d'enguany on queda clar que "El sol pot deixar una emprempta inesborrable a la teva pell".

L'exposició al sol pot causar alteracions a la pell i ocasionar greus malalties. S'ha observat que el melanoma apareix amb més freqüència en zones del cos exposades al sol, i que hi ha major nombre de melanomes en les latituds més properes a l'equador. Per ?e?xemple, Austràlia és el país amb més incidència de melanoma, a causa que la majoria de la població té la pell clara i la latitud condiciona una gran exposició solar. Per això, des de l'AECC insisteixen que és molt important protegir-se de les radiacions solars durant tot l'any.

Un miler de càncers

Segons les dades del CanGir, Pla Director d'Oncologia i ICO, Institut Català d'Oncologia -corresponents al 2009 amb projecció d'incidència 2013-2014- la incidència en homes del melanoma cutani fou de 40 casos, amb una edat mitjana de 58,9 anys. El total de dones 44, amb una edat mitjana de 57,3 anys.

La mortalitat en homes per melanoma cutani va sumar un total de 3 casos (representa el 0,3 per cent de morts per càncer), mentre que en dones va arribar a 6 casos (significa l'1,1 per cent de morts per càncer). Pel que fa al càncer de pell no melanoma en homes va sumar 519, amb una edat mitjana de 71,6 anys. En les dones, el càncer de pell no melanoma va sumar 415, amb una edat mitjana de 69,9 anys.

A l'Estat espanyol -i segons dades de l'INE de 2014 (recollides 2012) -, la mortalitat per a aquest tipus de tumor va ser de 936 (540 homes i 396 dones).

En els últims 5 anys, la mortalitat per melanoma s'ha estabilitzat en homes -aproximadament 410 homes per any, durant el període 2001-2006- en dones hi ha hagut més nombre de defuncions -van morir 351 dones en el 2001, mentre que van ser 426 en el 2006.

Al nostre país i en comparació de les taxes europees, la taxa ajustada de mortalitat per 100.000 habitants l'any 2006 és discretament superior en homes -1,88 a Espanya enfront d'1,75 a Europa- i és clarament superior en dones -1,92 a Espanya enfront d'1,32 a Europa. Segons les últimes dades de l'estudi Europeu de Supervivència EUROCARE-5, la supervivència, 5 anys després del diagnòstic, és al nostre país del 84,6% -una de les més altes d'Europa.

Factors de risc

El color de la pell és important per determinar el risc de melanoma. Per exemple, el risc de desenvolupar un melanoma és 20 vegades més gran en les persones de raça blanca que en les de raça negra. El fototip de cada persona depèn de la capacitat per bronzejar-se, del color de la pell, del cabell i dels ulls. Les persones amb més propensió a les cremades solars, que gairebé mai es bronzegen amb el sol, tenen un fototip baix i més risc de melanoma.

També és més freqüent en les persones que ja han tingut un melanoma, o en les persones amb antecedents de melanoma en la família. Aproximadament el 10% de totes les persones amb melanoma tenen antecedents en la família.