La imatge d’un home amb un tornavís o un pal per fer palanca i obrir la porta del cotxe és una imatge que està perdent vigència. I és que ara els lladres de vehicles s’han actualitzat i això s’explica perquè els automòbils porten aparells electrònics, un ordinador que regula tota la gestió del vehicle i que es troba connectat amb una central (OBD).

Inicialment això es va fer, explica un dels agents de la unitat dels GRD dels Mossos a Girona, per gestionar la contaminació dels vehicles però ben aviat, els fabricants van veure que a més de gestionar això, podien fer moltes de coses. Així es van originar les centraletes electròniques de tot el vehicle. En un inici però, només hi podien tenir accés els fabricants per poder arreglar els vehicles i a partir del 2009, la Unió Europea va obrir el mercat i qualsevol persona amb accés podia reparar el cotxe connectant-se amb la centraleta però això va obrir les portes a falsificar i a robar. I és que a través de les centraletes pots obrir, engegar un cotxe, pots crear una clau nova, entre d’altres.

Els lladres, per tant, han vist amb això una manera de robar sense haver de forçar cap clau. El delinqu?ent compra un lector de centraletes que valen uns 30 euros i dóna l’ordre de què vol fer al vehicle perquè a l’aparell se li diu que el cotxe té una incidència. Davant d’això hi ha fabricants que s’ha fet un adhesiu on es pot llegir «OBD desconnected» perquè el lladre sàpiga que no li funcionarà.

I és que els creadors de vehicles també han mirat de posar mesures per exemple, per evitar que amb un inhibidor de senyal es pugui copiar el codi d’una clau, cosa que, segons un dels policies, abans es podia arribar a fer amb un telecomandament. Ara en canvi, els fabricants han fet que cada cop que obres la porta doni un codi diferent i per tant, s’evita que es pugui clonar o copiar la frequ?ència.

Exàmens de conduir

Els agents del GRD també s’encarreguen de comprovar la identitat i que els documents de la gent que ha de passar l’examen tèoric de conduir a Girona si guin autèntics. El setembre passat, per exemple, van denunciar dues dones gambianes per suplantar la identitat a les proves mèdiques d’obtenció del permís de conduir. Una d’elles va suplantar la identitat d’una familiar en la prova psicofísica perquè l’altra tenia problemes de visió.