Prestigi professional i compromís social són dues característiques inseparables del nom de Fernando Fonseca Máñez, cirurgià traumatòleg i cooperant afincat a Girona des de 1975, que dissabte va morir a Barcelona als 67 anys.

Des de Girona, el doctor Fonseca va fundar l'organització no governamental Metges del Món a Catalunya, l'any 2000, i en va crear la primera junta directiva. El cirurgià va presidir aquesta entitat humanitària fins al 2008, quan es va retirar per qüestions de salut.

Àfrica, i especialment el Txad, Bòsnia-Herzegovina, Iraq, Nicaragua, Guatemala, República Dominicana o l'Índia són alguns dels punts del planeta on Fernando Fonseca va desenvolupar la seva tasca humanitària, aportant els seus coneixements mèdics per ajudar, sobretot, les víctimes dels conflictes bèl·lics.

Reimplantació d'un braç

El doctor Fernando Fonseca estava especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia -de la mà i reconstructiva, en concret. Tot i que ja gaudia d'un gran prestigi en l'àmbit de la cirurgia reconstructiva a Girona, el febrer de 1991 va assolir una de les seves fites professionals, quan una intervenció de microcirurgia va permetre reimplantar el braç amputat d'un noi de 16 anys víctima d'un accident laboral. Fa 23 anys, el cirurgià dirigia l'àrea de traumatologia de la ja desapareguda Clínica Aliança, on es va realitzar una complicada operació que va aconseguir reimplantar els teixits nerviosos, musculars i dèrmics del jove, així com el sistema arterial i venòs, tres hores després que una serra circular li tallés el braç.

El 2004, el Col·legi Oficial de Metges de Girona va reconèixer la trajectòria professional del doctor Fernando Fonseca nomenant-lo Col·legiat d'Honor. Amb aquesta distinció, l'organisme va distingir el cirurgià per la seva defensa activa dels drets humans i per l'ajuda sanitària que oferia als col·lectius més desfavorits.

La consciència i la responsabilitat social, la ferma voluntat de fer arribar l'atenció mèdica als més necessitats i un fort esperit crític van marcar la seva decisió -després d'anys de ser soci de l'ONG espanyola- de crear Metges del Món a Catalunya.

D'altra banda, i també a Girona, el doctor Fonseca va impulsar l'Associació Humanitària de Solidaritat, una entitat sense ànim de lucre.

L'abril de 2003, Fernando Fonseca va ser un dels dos primers cirurgians ortopèdics espanyols que van entrar a Bagdad per ajudar els ferits de la guerra d'Iraq. Amb dos col·legues de professió, va arribar a la ciutat pel seu compte, en una furgoneta preparada per intervenir una trentena de persones i, d'acord amb el seu caràcter compromès, va denunciar la precarietat i les condicions pèssimes amb les quals havien d'atendre les víctimes. La seva següent acció va ser establir-se en un hospital de Bagdad i impulsar la reconstrucció dels centres sanitaris del país.

El seu successor a la presidència de Metges del Món a Catalunya, Miquel Torres (2008-2012) i actual voluntari de l'entitat, va afirmar que "gràcies a set anys de molta feina, sobretot a Girona, i molt bona en sensibilització", ara, Metges del Món desenvolupa "projectes molt especials". Ell mateix va assegurar que "no es pot separar l'entitat de Fernando Fonseca".

En demanar-li que descrigués el cirurgià i cooperant, Torres va utilitzar les paraules "vocació, fortalesa, molta personalitat i conviccions molt fortes i arrelades". La capacitat comunicativa -"aconseguia motivar i connectar", va afegir- era una altra qualitat del doctor Fonseca, de qui Torres va ressaltar els projectes de sensibilització sobre el conflicte de Bòsnia-Herzegovina.

Marcat per Bòsnia

Aquest país dels Balcans, segons va explicar l'integrant de Metges del Món, va marcar personalment a Fernando Fonseca. Però va apuntar que també ho van fer molts països d'Àfrica, on oferia "ajuda humanitària no tant en conflicte sinó després". A partir del seu coneixement del cirurgià gironí, Torres va afirmar que "era un excel·lentíssim traumatòleg", especialment sensibilitzat amb l'ús de mines antipersona, els maltractaments als infants i les dones.