El Consorci de la Costa Brava (CCB) va aprovar la setmana passada una proposta per igualar el preu de subministrament d'aigua en alta a tots els municipis consorciats i l'ha fet arribar a l'Agència Catalana de l'Aigua, que haurà de donar-hi el vistiplau definitiu. Si la mesura rep la llum verda, es podria posar en marxa a partir de l'1 de gener de l'any que ve.

La proposta aprovada pel CCB preveu que la nova tarifa única tingui una part de quota fixa i una de variable i que l'aplicació sigui progressiva, passant de 0,30 euros/m3 al 2015 i, depenent de les inversions concretes a realitzar, un escenari de 0,32 euros/m3 en el segon any i de 0,34 euros/m3 a partir del 2017.

El Consorci de la Costa Brava es va plantejar la modificació de l'estructura bàsica de les tarifes de l'abastament en alta amb l'objectiu d'unificar el model tarifari, adequar els ingressos reals a les despeses actuals del servei i generar partides concretes i objectivables, que permetin la continuïtat en la modernització de les instal·lacions. segons explicaven ahir. Des de fa dos anys s'ha dut a terme un estudi econòmic que ha servit de base per a l'aprovació del nou model de tarifa única, que en termes generals suposarà una rebaixa respecte a les tarifes actuals.

El president del CCB, Carles Pàramo, va destacar que l'estudi s'ha fet amb "tot el rigor i prudència per tal de garantir que la qualitat de l'abastament es pugui garantir a preu just" i va assegurar que "en aquest camí la visió conjunta solidaria de tots els municipis consorciats de la Costa Brava és clau per fer-ho possible". El president del CCB va voler destacar també la nova tarifa és el resultat de "la posada al dia d'unes tarifes disperses i absolutament desajustades amb la realitat que, en alguns casos, com la Costa Brava nord, no s'actualitzaven des del 1996". La nova tarifa única suposaria, segons el Consorci, una baixada majoritària del preu de compra d'aigua de fins 0,20 euros/m3 en els casos més favorables i un augment de 0,02 euros/m3 en el cas dels municipis més endarrerits.

Actualment el model tarifari que s'aplica és diferent segons la zona (Costa Brava nordcentre i sud) i en alguns casos no s'ha revisat des de fa 17 anys. La nova tarifa única no només homogeneïtzaria el preu de venda en alta a tots els municipis, sinó que, a més, es basa en consums reals i en el cas de municipis amb consums molt concentrats en la punta estival permet dissenyar una estratègia de consum per aconseguir la millor relació cost-benefici.

La nova tarifa única s'aplicarà, prèvia aprovació per part de l'ACA, als 27 municipis consorciats, els de Caldes de Malavella, Cassà, Llambilles i Llagostera; les Mancomunitats de l'Onyar (Ajuntaments de Riudellots de la Selva i Campllong); de Pau, Palau-saverdera, Garriguella i Vilajuïga, i la de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent.