L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) va denunciar ahir que la Generalitat ha permès la tala d'arbres en 8 boscos inclosos dins del catàleg de boscos singulars de Catalunya. El resultat d'aquestes intervencions ha afectat una extensió total de 70 hectàrees a les comarques gironines, mentre que els naturalistes també remarquen que les accions a Rius de Cerdanya (a la Cerdanya lleidatana) han abastat 128 hectàrees de bosc. Des de l'ANG van criticar que el Departament d'Agricultura no prohibeixi aquestes tales i van exposar que la concepció que tenen dels boscos és la d'"un recurs a expenses dels mercats internacionals".

Segons l'ANG, les tales a les comarques gironines van tenir afectacions greus sobre les zones boscoses. Concretament, van destacar que van tenir efectes irreversibles sobre els valors que havien dut els boscos a l'inventari, i que en cinc dels casos es va produir una pèrdua total dels components de maduresa d'aquestes zones.

És el cas, per exemple, del bosc de l'Espunya de la Vall de Bianya, on es van talar 12,3 hectàrees; la Roureda de Buscastells de Maçanet de la Selva (1,3 hectàrees); el bosc del Xonec de Camós (8,5 hectàrees); i la Ribera de les Salines de Maçanet de Cabrenys (7,3 hectàrees).

L'ANG va assegurar que des que el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la UAB va crear l'inventari de boscos singulars l'any 2008, s'han produït nou tales a Catalunya, set de les quals han estat entre 2013 i 2014.

Tot i que les tales no arriben al 0,06% del territori gironí (del qual un 61% és bosc segons dades de l'ANG), el col·lectiu va remarcar el valor d'aquestes zones, i va qüestionar perquè el Departament d'Agricultura no impedeix que s'actuï en aquests boscos catalogats. "A Europa de mitjana es destina un 6% de la superfície forestal a l'evolució natural i l'establiment de boscos madurs. A Catalunya, aquest tipus de concepció del bosc no existeix oficialment, i les actuacions denunciades van totalment en la direcció contrària", va denunciar ahir el col·lectiu en un comunicat.