Els robatoris de deixalles com el paper i el cartró dels contenidors o els metalls de les deixalleries i el relaxament dels hàbits dels ciutadans van fer que, l'any 2013, la recollida selectiva caigués un 3,41% respecte a l'any anterior. El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va explicar ahir que la demarcació va tancar l'any amb 154.878 tones brutes, una xifra que representa el 35,33% dels residus generats i que situa Girona per sota la mitjana catalana (37,96%). Tost atribueix la disminució de l'índex de reciclatge als robatoris -en dos anys, ha disminuït un 24% el volum de paper i cartró reciclat, per exemple- i també a un relaxament dels hàbits per part dels ciutadans, perquè la societat ha arribat al "límit del voluntarisme ambiental", ja que una part no té l'hàbit de reciclar o només ho fa d'algunes fraccions concretes.

Pel que fa a la recollida selectiva neta -un cop extrets els residus que no corresponen a la fracció on s'han llençat-, el percentatge respecte el total de residus municipals generats és del 28,44% a Girona i del 30,8% al conjunt del Principat. Segons el balanç estadístic de residus municipals del 2013, la comarca amb el percentatge més alt de recollida selectiva neta és la Garrotxa (33,20%), seguida del Pla de l'Estany (32,5%), el Ripollès (32,4%) i el Gironès (31,9%). A la cua hi ha la Selva, amb el 24,2%.

Per reduir les diferències entre comarques i assolir les xifres de generació de residus marcades pel 2020, l'Agència de Residus de Catalunya preveu incidir amb accions concretes en les zones més fluixes, com l'Alt Empordà, que és la comarca gironina que més residus genera per càpita (2,10 kg/hab/dia) i la que menys orgànica recicla. Segons Tost, seran "accions de cirurgia" en punts concrets de Catalunya i una de les seves missions serà potenciar la selecció d'orgànica, que representa el 35% del total de deixalles però és la que costa més de reciclar. Entre d'altres mesures que va avançar de cara al futur, Tost va explicar que es preveu implantar el pagament per generació de brossa -qui recicli més pagarà menys per la taxa municipal d'escombraries- i que s'ha pactat amb els ajuntaments un increment del cànon que paguen per les tones enviades als abocadors per a fomentar polítiques de reciclatge.

Més residus per càpita

L'any passat es van produir un total de 438.332 tones de residus municipals per habitant a les comarques gironines, un 4% menys que al 2012. Pel que fa a la generació de residus per càpita, a la demarcació s'ha situat en 1,61kg per habitant i any; per sobre de la mitjana catalana, que és d'1,3. El motiu: l'activitat turística.