Un projecte de la Universitat de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica Doctor Josep Trueta (Idibgi) en col·laboració amb el Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya ha rebut uns 400.000 euros de la Fundació La Marató de TV3. El projecte, que té com a objectiu el desenvolupament d'un software per detectar i avaluar les lesions i l'atròfia del cervell en pacients amb esclerosi múltiple, es desenvoluparà en els propers tres anys. El projecte de recerca porta per títol Noves tecnologies aplicables a la pràctica clínica per l'obtenció de biomarcadors d'atròfia i de lesions en imatges de ressonància magnètica de pacients amb esclerosi múltiple (BiomarkEM.cat) i està coordinat pel doctor Xavier Lladó, de l'Escola Politècnica Superior de la UdG; el doctor Joan Carles Vilanova, de l'Idibgi i el doctor Jordi Rio, del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya, dependent de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Vilanova explica que l'objectiu d'aquest projecte de recerca a tres bandes és "adequar les imatges de ressonància per fer que la tecnologia sigui capaç de detectar el grau d'atròfia i lesió cerebral" que provoca la malaltia. "La intenció és desenvolupar un software que ens permeti detectar amb precisió la lesió i veure com va evolucionant l'atròfia", explica, i afegeix que actualment aquestes lesions es detecten amb l'ull humà, per la qual cosa "hi ha una dificultat per fer un seguiment acurat de com va evolucionant el cervell".

"Volem desenvolupar una eina per fer un seguiment automàtic del grau d'atròfia des que es detecta i durant l'aplicació del tractament", avança el doctor Vilanova, que assegura que serà una eina útil pels neuròlegs, que podran veure amb més precisió l'eficàcia de la medicació i com respon el cervell del pacient.

La voluntat és que aquest nou programari que desenvoluparan enginyers informàtics de la Universitat de Girona sigui compatible amb els tres tipus d'equips que hi ha actualment als hospitals catalans, per això, "es provarà que funcioni als aparells del Trueta, el Santa Caterina i la Vall d'Hebron", ja que curiosament cada un dels centres disposa d'una de les tres classes diferents d'aparells.

El projecte de l'Idibgi i la UdG és un dels 44 projectes sobre malalties neurodegeneratives que s'han finançat amb més d'11 milions d'euros recaptats per La Marató 2013. Es tracta de l'edició del programa que ha aconseguit finançar el nombre més alt de projectes, superant els 42 sobre el càncer de La Marató 2012, i d'una de les inversions en recerca més importants que s'han fet en 22 anys d'història de la iniciativa. Durant els pròxims 3 anys, un total de 79 equips de recerca treballaran en la creació de nous mètodes de prevenció i diagnòstic i tractament de les malalties neurodegeneratives. Dels 44 projectes que seran finançats, 23 són unitaris i 21 coordinats entre dos o més centres d'investigació, impulsant d'aquesta manera el treball en xarxa dels diferents grups de recerca. Els projectes es duran a terme en 54 centres d'investigació: 38 són catalans, 9 de l'Estat espa?nyol i 7 d'àmbit internacional.

L'any 2019, la Fundació La Marató de TV3 donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

187 projectes presentats

A la convocatòria d'ajudes en malalties neurodegeneratives que la Fundació de La Marató va obrir al mes febrer s'hi van presentar 187 projectes, que van ser avaluats per experts internacionals en un procés d'avaluació coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya.

Un total de 96 experts han revisat els treballs seguint un procés d'avaluació per consemblants en què s'ha valorat la seva qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, valor innovador i viabilitat. Aquests experts han valorat la qualitat i la idoneïtat dels projectes presentats i si aquests podien ser considerats finançables, finançables amb reserves, dubtosos o no finançables, entre altra informació detallada del procés.

Durant el desenvolupament dels projectes de recerca farà un seguiment per garantir que s'acompleixin els objectius establerts.