La gent que esperava davant de la porta recordava el primer dia de les rebaixes del Corte Ingles de Barcelona. Això no obstant esperaven l'obertura del nou mercat municipal d'Olot. Des d'1/4 de 10 del matí fins a 1/4 de 10 del vespre, la plaça va estar abarrotada de gent que mirava o comprava. A les 18 hores de la tarda va tenir lloc la inauguració. Dalt del cadafal s'hi van posar Felip Puig (conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat), Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot) i Jordi Vilarrasa (president de l'Associació de Placers d'Olot).

Emocionat, Vilarrasa va recordar: "Feia deu anys que anàvem al darrera del mercat nou". Els placers -segons ell- necessitaven un mercat adequat uns productes de qualitat. "La major part -va assenyalar- som gent que ens fem els productes en el nostre obrador". Va defenir l'elaboracio pròpia com la manera de defensar-se de les grans superfícies. Sobre el període de creació del nou mercat, va valorar: "Sempre hem anat tots els placers junts". Vilarrasa va dir: "Això m'ha donat la força de tirar endavant".

El treball, la il·lusió i la constància, segons ell, han estat els factors que han permès la creació del mercat nou. Sobre el vell va explicar: "Era un mercat fosc i trist que no era l'adient per presentar els nostres productes". En canvi -segons ell-, el nou té llum i té unes parades amples, en les quals tot és nou des de les balances a la placa de la carn.

El president va puntualitzar dos factors claus del procés cap al nou mercat. El primer va ser el canvi de la proposta del projecte d'una millora del mercat al projecte per fer-ne un de nou. El segon els 16 mesos que els placers van estar en una plaça provisional entre el Firalet i el Firal. Un dels millors llocs comercials de la localitat. Per concloure va resaltar: "El compromís dels placers és anar endavant".

Tot seguit, Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot ) va definir-se com una persona afortunada pel fet d'haver pogut inaugurat la Plaça Mercat i el nou hospital (fa dies). Va explicar que des de l'inici del mandat estava molt il·lusionat amb el projecte d'una plaça mercat nova. Part de la il·lusió -segons ell- li va entrar de les ganes que li van demostrar els placers. Dels botiguers de la plaça, va recordar: "Podien tenir mil problemes, però sabien anar tots junts sempre". La unió li va fer confiar, en el fet que un dia inaugurarien una plaça mercat pensada en gran.

"Els emprenedors -va apuntar Felip Puig (Conseller d'Empresa i Ocupació)- els tenim en el país i en aquesta plaça". Dels emprenedors va valorar: "Són els que generació rera generació han construït el país en base a fer bona feina". De la nova plaça mercat va explicar que és una mostra del model de comerç català. "Un model -va precisar- que destaca pels equilibris entre el comerç de proximitat i els grans espais comercials". Va indicar que el comerç estructura paisatge urbà i construeix ciutat. La convivència entre comerç, ciutat i espais comercials grans s'ha aconseguit durant anys. "Amb tots els avenços electrònics -va valorar-, el model de comerç català és un model d'èxit.

Puig va oposar: "Està amenaçat". Va afegir que el país comença a tenir consciència que per lluitar per la vida fan falta instruments. "Unes eines -va exclamar- que avui no tenim". Va precisar que, a més, els instruments que tenim perillen. Va avisar sobre l'aprovació de lleis comercials que convertiran en una selva la relació entre els comerços, els grans espais de venda i les ciutats,

Va concloure que la celebració de l'obertura era una posada en valor un model de comerç que és part del projecte comú de país.