Més de 7.000 treballadors de l'administració local gironina es podran beneficiar del conveni marc que s'ha aprovat a Catalunya i que ahir va sortir publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). L'acord és el primer per als municipis de menys de 20.000 habitants però cal que treballadors i plenari l'acceptin. El sindicat UGT assegura que és un acord "històric" perquè en més de 30 anys d'ajuntament democràtics és el primer marc que fixa uns "mínims" en les condicions laborals dels treballadors públics, siguin funcionaris o no. El sindicat critica que, fins ara, s'aplicaven convenis aleatòriament i que ara es podran regular les condicions de feina d'aquests treballadors.

A Catalunya hi ha 947 municipis, dels quals només 63 tenen més de 20.000 habitants. Aquesta realitat també es tradueix a les comarques gironines, on dels 221 municipis només n'hi ha 8 que superen aquesta xifra. Fins ara, els treballadors dels ajuntaments d'aquests pobles petits i mitjans no disposaven d'un conveni propi que els regulés les condicions de treball, ja que els ajuntament més grans sí que tenen aquests acords laborals.

Per això, els sindicats CCOO i UGT i les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipis (ACM) i Federació de Municipis de Catalunya (FMC) van arribar al desembre a un acord per fixar un conveni marc per a aquests treballadors (ja siguin funcionaris o laborals). Es calcula que a Girona hi ha 11.000 treballadors d'administracions locals i uns 7.000 es poden beneficiar directament d'aquesta mesura. La UGT calcula que, de manera indirecta, també hi haurà entre 2.000 i 3.000 empleats més que podran afegir-se al conveni.

Segons va explicat el responsable de relacions institucionals, Carles Villalante, fins ara cada ajuntament funcionava aplicant de manera aleatòria els diferents convenis que existeixen -ja sigui el d'oficines i despatxos, comerç o parcs i jardins- perquè no existia una regulació tipus.

Ara, amb aquest nou pacte que ha costat més de 15 mesos de negociació, per primera vegada els ajuntaments disposen d'un text que estableix, entre d'altres, uns criteris per aspectes com permisos, jornada, drets, conceptes salarials, polítiques d'igualtat, salut laboral o règim disciplinari, entre d'altres. "Aquest és un acord històric després de més de 30 anys d'ajuntament democràtics", ha destacat Villalante.

Poc temps per dur-ho a ple

Tot i que el text ja és vigent perquè es va publicar ahir al DOGC, no és d'aplicació immediata ja que cal que els diferents plenaris l'aprovin de mutu acord amb els treballadors. El fet que les eleccions municipals estigui a tocar, fa que molts consistoris no tinguin temps d'aprovar-lo ara i caldrà esperar a després dels comicis. "Tenim un problema de temps, ara ens dedicarem a informar", va manifestar el responsable del sector local de la UGT de Catalunya, José Antonio Fernández, que va destacar però que el document permet tenir un "acord de referència per aspecte on hi hagi conflicte".

Des de la UGT van insistir que aquest acord marca "uns mínims" però que deixa marge perquè la negociació col·lectiva a cada ajuntament o consell comarcal permeti millorar algunes condicions. "Cada ajuntament és diferent i no podem marcar uns criteris iguals per a tots", va reconèixer el responsable de relacions institucionals, Carles Villalante. L'acord té vigència fins al 31 de desembre del 2017.