El punt de control de passaports de l'aeroport de Girona-Costa Brava incorporarà un canvi aviat. Si es compleix el darrer anunci del secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, la instal·lació de Vilobí d'Onyar tindrà un sistema automàtic de validació fronterera aquest estiu. Es tracta d'uns terminals (unes màquines que són semblants als caixers automàtics dels bancs) que permeten als viatgers de la Unió Europea i d'altres països no integrats poder validar els seus passaports en només mig minut. Segons va avançar Martínez fa uns dies, en una visita a l'aeroport de Palma de Mallorca, aquest sistema entrarà en funcionament a Girona, entre altres aeròdroms d'Aena, abans de finals de juny. De fet, Martínez va detallar que, des d'ara i fins a l'estiu, la verificació electrònica es posarà en servei, a més de Vilobí, als aeroports de Palma, Tenerife i Alacant, juntament amb el port d'Algesires.

En el cas de l'aeròdrom gironí, fonts d'Aena confirmen que el sistema automàtic de control fronterer «s'està instal·lant» a l'aeroport, malgrat que encara no es troba a punt per entrar en funcionament. Tot i això, es preveu que pròximament ja puguin posar-se en servei aquests terminals, que poden utilitzar els passatgers que són majors d'edat i que tenen un passaport electrònic o un DNI electrònic d'un país de la UE o d'Islàndia, Noruega, Liechtenstein i Suïssa. Així, si es compleixen aquests requisits, el procés de control dura poc més de mig minut i no obliga els usuaris a fer cua al taulell actual del punt d'inspecció, on els agents de la Policia Nacional es dediquen a validar presencialment la documentació dels viatgers.

Cada terminal electrònic es troba dins d'una cabina, com si es tractés d'un caixer automàtic. Dins la cabina hi ha una pantalla amb múltiples idiomes, dues ranures per poder introduir el passaport o el DNI i un sensor per tal de fer la verificació de l'empremta dactilar. També disposen d'una càmera que escaneja el rostre de cada passatger, per poder comparar-lo amb la fotografia digital del document d'identitat. Si tot és correcte i no consta que la persona tingui qualsevol causa pendent amb la Justícia o l'entrada prohibida a l'Estat espanyol, la cabina s'obre per l'altre costat i el viatger ja pot sortir immediatament de l'aeroport.

+

En principi, el procés de control electrònic, amb l'ús d'aquests terminals, només hauria de suposar 20 segons. Tot i això, si hi ha problemes, el sistema es troba supervisat per agents de la Policia Nacional que, si és necessari, poden ajudar el passatger o a revisar la incidència. El sistema, que tècnicament s'anomena ABC System (perquè en anglès correspon a les sigles Control Automàtic de Fronteres), ha de permetre millorar la qualitat, l'agilitat i la seguretat de l'aeroport de Girona. De fet, es tracta d'una eina que facilita el pas fronterer als viatgers, de la mateixa manera que en reforça la inspecció.