Un assaig clínic desenvolupat pels quatre grans hospitals catalans -Can Ruti, Bellvitge, Vall d'Hebron i Clínic- i el Josep Trueta de Girona ha demostrat l'eficàcia d'aplicar microcatèters als pacients amb un ictus complex. L'estudi, que s'anomena Revascat i que es va publicar ahir a la revista New England Journal of Medicine, constata que desobstruir les artèries cerebrals afectades per un ictus isquèmic amb dispositius de nova generació introduïts per microcatèters multiplica per quatre les possibilitats de tenir més automia en les activitats bàsiques de la vida diària, augmenta un 70% les opcions de recuperació de la capacitat funcional, redueix a més de la meitat la mida final de l'infart cerebral causat per l'ictus i tenen una millor qualitat de vida.

Aquesta investigació pionera es va desenvolupar entre novembre del 2012 i desembre del 2014 i hi van participar 200 pacients de tot Catalunya. "Són pacients amb infart cerebral massiu i en els quals ha fracassat la via endovenosa, que és el tractament convencional, per tant, tenen un mal pronòstic i pateixen un dèficit neurològic sever. Ara hem demostrat que destapar l'artèria fins a un màxim de vuit hores després de patir-lo, millora la seva evolució", explica el doctor Joaquín Serena, coordinador de la unitat d'Ictus del Trueta i membre del comitè científic de Revascat.

Per la seva banda, el coordinador de l'estudi i director clínic de Neurociències de l'hospital de Can Ruti de Badalona, Antoni Dávalos, subratlla que Revascat obre una nova "etapa", ja que "no estem davant d'un avenç, sinó d'una autèntica revolució, perquè el pronòstic dels malalts canviarà d'una manera radical".

"Avaluació cega"

A més d'aportar pacients a la recerca, l'hospital Trueta s'ha encarregat de centralitzar l'avaluació dels 200 pacients participants amb un mètode "innovador que avala la solidesa dels resultats, ja que permet unificar criteris i evitar distorsions", diu el doctor Serena, que apunta que "és una tècnica que s'acabarà imposant en altres assajos".

Concretament, s'ha fet servir un sistema de doble avaluació: tres mesos després de patir l'ictus, el neuròleg que havia tractat el pacient li va fer una entrevista per determinar el seu estat i la va enregistrar en vídeo. En la segona avaluació, anomenada "avaluació cega", el doctor Serena va analitzar els vídeos dels 200 pacients entrevistats, sense conèixer la valoració del primer neuròleg ni saber si el malalt havia rebut el tractament estudiat o no. En l'estudi hi ha hagut un 87% de concordança entre l'anàlisi del primer neuròleg i en la segona avaluació feta pel Trueta, el que es considera un nivell elevat.