Les recents i continuades onades de calor que han afectat la pràctica totalitat del territori espanyol, han tornat a posar de manifest la importància d'una adequada hidratació, especialment en èpoques estivals. Un factor que no sempre tots tenim en compte i que pot arribar a ocasionar trastorns de consideració per a la nostra salut. Al voltant de dos terços del nostre cos és aigua, un element indispensable per a la majoria dels processos fisiològics i que s'ha de restituir de forma periòdica i rutinària, ja que el nostre organisme no l'emmagatzema.

I és que, el nostre organisme se'n ressent amb una simple pèrdua d'una mica més del 2%, amb l'aparició de símptomes com la disminució de la memòria a curt termini, baixada del rendiment físic, pèrdua d'atenció a l'hora de realitzar activitats intel·lectuals o l'aparició de cefalees.

Tot i això, la majoria de la població no és conscient de la rellevància de mantenir una correcta hidratació, principalment a l'estiu, i sobretot en nens i adults d'edat avançada.

Una recuperació de líquids que presenta una transcendència major en les actuals condicions climàtiques que es pot fer tant a través de l'aigua, com de refrescs, sucs, batuts o fins i tot d'aliments amb alt contingut en aigua.

No obstant això, les begudes es presenten com la principal aportació en matèria d'hidratació. Un recurs ràpid i senzill per mantenir una adequada hidratació que ha de convertir-se en un acte reflex i continuat al llarg del dia, independentment que ?tinguem sensació de set o no.

En aquest sentit, adquireix ?igual rellevància l'elecció del líquid que ingerirem. La beguda s'ha d'adequar a les exigències físiques de cada persona i de la seva activitat diària i estil de vida. Per això és recomanable llegir la informació nutricional i la relativa a la quantitat de calories que aporta qualsevol beguda que no sigui aigua natural pròpiament dites.

Un ventall d'allò més ampli en què també podem optar per alternatives de refrescs amb o sense calories, begudes amb o sense cafeïna, o amb sals minerals o electròlits, idònies per a una correcta recuperació després de la pràctica esportiva.

Tot això sense oblidar-nos de la importància de la ingesta de fruites i verdures.

Com a referència, els experts en nutrició fixen l'equivalent a entre vuit i deu gots de líquid per mantenir una adequada hidratació.

Els experts també adverteixen mantenir especial vigilància en mantenir una correcta hidratació durant el matí i a primeres hores de la tarda, durant el temps d'estudi i en el treball o conducció, així com mentre es fa exercici o s'està exposat a temperatures elevades. Unes regles bàsiques per poder gaudir de l'estiu amb seguretat i salut amb les màximes garanties.