La gent cada vegada surt a fer més a fer activitats pel medi natural i això s’ha traduït en un fort increment dels rescats que els Bombers han de fer cada dia a la província de Girona. Es tracta d’una demarcació amb atractius com el Pirineu, la zona volcànica de la Garrotxa, zones marítimes com el Cap de Creus, entre altres.

Unes àrees molt transitades sobretot a la primavera i a l’estiu i això es pot veure analitzant les dades de rescats realitzats pels Bombers fins al 31 de juliol. A les comarques de Girona han hagut de fer fins a 168 actuacions. Això representa un increment de gairebé el 45% respecte als 116 rescats que van realitzar en el mateix període de ­l’any 2014.

El que no canvia però d’un any a l’altre són les zones on es fan més aquest tipus d’actuacions. El Ripollès és la comarca líder amb 59 sortides dels Bombers. La majoria d’actuacions van ser per rescats de muntanya, un total de 51. La xifra de l’any anterior és sensiblement inferior, amb 38 actuacions al medi natural.

En aquesta comarca enguany però s’ha de lamentar la mort de tres persones en aquesta comarca. El primer cas va ser el 14 de gener, quan un jove de 28 anys i la seva xicota de 25 anys van perdre la vida durant la matinada mentre estaven dins del seu cotxe a les Llosses. El cotxe se'ls va quedar embarrancat pel fang en un camí enmig del bosc i en no poder sortir-ne van quedar-se dins i alertar emergències.

El que no van comptar és que encendre la calefacció acabaria amb la seva vida, a causa del monòxid. No va ser fins a primera hora del matí que es van poder enlairar els mitjans aeris dels Bombers i van poder albirar el tot terreny mig embardissat i en un bassal, el que portaven els joves. En arribar al lloc, que era de difícil accés però, els efectius de rescat van trobar-se els dos joves morts a l'interior del vehicle. Un cotxe que tenia la clau posada amb el contacte donat i el motor parat.

L’altre rescat mortal en el qual van haver d’intervenir els Bombers va ser el 3 d’abril quan un excursionista va morir i la seva acompanyant va quedar ferida greu després de patir una caiguda al Puigmal, en el terme de Queralbs.

Pel que fa a l’alta comarca on també hi ha el nombre més alt d’intervencions de rescat per part dels Bombers és l’Alt Empordà. Enguany durant aquests primers set mesos de l’any han hagut d’actuar en 31 ocasions, mentre que l’any passat en 34.

Aquestes són les dues zones amb més casos però la Garrotxa amb 20 fets i la Selva amb 21, enguany també es troben en les àrees amb més actuacions dels Bombers.

Rescats cobrats: 3 de Girona

El departament d’Interior ha cobrat quatre dels cinc rescats que va decidir penalitzar amb multa des del 2011 quan la mesura va entrar en funcionament. D’aquests tres corresponen a la província de Girona. El primer es remunta al 13 de març del 2011 quan tres persones van intentar creuar la Muga tot i que la passera estava barrada amb tanques per la crescuda del cabal d’aigua. Se’ls va imposar una multa de 507,82 euros.

El 13 de març del mateix any, van rescatar un esquiador atrapat per una allau fora pistes amb accés tancat, a la muntanya de la Tossa, a la zona del sector de Coma Oriola de la Masella. Van imposar una sanció de 2.393 euros.

I finalment, el 17 d’agost de ­l’any passat els Bombers van fer una recerca de dues persones en la Ruta de Ribes de Freser, a Queralbs. Van trobar-se i no van avisar amb la qual cosa el dispositiu va continuar. Per aquest motiu van multar-los 838,98 euros.