El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) forma part de la xarxa «Observadors del Mar», que coordina l'Institut de Ciències del Mar i que té per objectiu aconseguir identificar tots els peixos invasors que hi ha al Mediterrani. Per això demana als bussejadors, navegants, pescadors i amants dels esports aquàtics que s'hi dediquin professionalment o com a ficionats a col·laborar en aquest projecte.

Observadorsdelmar.cat és un punt de trobada entre ciutadans i científics per investigar l'estat actual del mar, que a través de les aportacions de tots esl col·laboradors permetrà comprendre els efectes de l'escalfament global, la contaminació, els canvis de biodiversitat, les invasions d'espècies exòtiques i la sobrepesca que està patint el Mediterrani.

L'únic que es necessita és registrar-se i decidir en quin projecte col·laborar. No cal ser expert i si no es coneixen el nom dels peixos, meduses o crustacis estranys la informació és valuosa igualment perquè després serà supervisada per un científic.

De moment hi ha 800 ciutadans que en formen part i una cinquantena d'associacions que ajuden a la trententa de científics depenents del CSIC que tutelen aquesta plataforma i n'analitzen les dades.

El projecte també permet participar als ciutadans en jornades amb els caps del projecte i mantenir-hi el contacte per resoldre dubtes respecte a la identificació de les espècies invasores que trobin.