Pizzes ecològiques amb segell social

Les persones amb discapacitats psíquiques pateixen una gran davallada física quan deixen de treballar

31.08.2015 | 07:33
Operaris de la Fundació elaborant les pizzes.

La Fundació Onyar-La Selva, amb seu a Quart, segueix renovant-se per donar una sortida laboral a les persones amb discapacitats psíquiques i físiques. El conglomerat ha tret al mercat un nou producte, pizzes ecològiques, amb bona sortida entre els seus clients i que ha d'ajudar l'entitat a superar les greus dificultats econòmiques que travessa i que l'han obligat a fer un ERO i reduir sous.

la Fundació Onyar-La Selva, amb seu a Quart, va néixer l'any 1992 i va donar feina a 33 persones amb greus discapacitats físiques i psíquiques. En aquell moment, a Girona no existien entitats d'aquestes característiques i menys encara centres de treball especialitzats que apostessin per integrar i millorar la qualitat de vida de les persones amb especials dificultats. Vint-i-tres anys més tard, ja són 86 persones en plantilla i no paren de renovar-se per poder sobreviure tot i la crisi econòmica i les retallades en les subvencions. Ara, l'associació ha fet un pas endavant i ha ampliat la seva línia d'alimentació amb un nou producte: pizzes ecològiques i artesanals que ja es venen arreu d'Espanya.

Actualment, l'entitat té diferents línies de treball. D'una banda el muntatge de mecanismes elèctrics que ocupa 18 treballadors i es fa al centre de Riudellots de la Selva; la secció de composició de rodes de bicicletes que dóna feina a 15 persones que treballen des de Quart; la línia de manteniment, neteges, eliminació de plantes al·lòctones i treballs forestals (el pal de paller de la fundació que va arrencar ara fa 15 anys), i darrerament s'ha potenciat la secció d'alimentació. Una sortida que han trobat per fer front a les despeses i la davallada de subvencions, ajudes i feina per part dels seus clients.

I és que la Fundació Onyar-La Selva no es pot comparar a una empresa mitjana normal. L'any 2008 la crisi econòmica els va sacsejar i els va abocar a abandonar algunes línies de treball poc viables, com un viver de plantes, i dur a terme expedients de regulació d'ocupació (ERO) temporals per contenir la despesa en personal. "Ara estem en el quart ERO que és rotatiu. Així hem pogut garantir tots els llocs de treball", explica Farrés. Avui en dia, l'entitat té una plantilla de 86 persones, 66 d'elles amb greus discapacitats.

Durant tots aquests anys de dificultats, la fundació no ha acomiadat cap persona. "L'únic que hem fet ha estat buscar i impulsar noves idees i temes com ara l'alimentació que és el camp menys afectat per la crisi i creiem que aquí tenim més recorregut", assegura la gerent.

Trempejant pèrdues

Farrés, però, té clar quines són les xifres de l'entitat. "Actualment estem trampejant la situació. Després d'haver registrat pèrdues molt importants durant dos anys ?se?guits, el 2011 i el 2012. Ara hem remuntat una mica i esperem que les noves activitats ens puguin donar una empenta", assenyala. En concret, la fundació va començar a notar la crisi ara fa set anys quan la plantilla de la secció de muntatge industrial es va reduir a la meitat. "Treballàvem i treballem per la companyia Simon i, arran de la bombolla dins la construcció, vam passar de tenir 30 persones en aquesta línia a només 15. La facturació va caure un 60% en aquest camp", recorda la gerent.

Al mateix temps, l'empresa principal per la qual treballaven al viver de plantes (on havien arribat a cultivar 80.000 pins) se'n va anar en orris i els van deixant per pagar més de 40.000 euros. "L'any 2011 teníem pèrdues de 86.000 euros i el 2012 de 116.000 euros. Això són molts diners per a una entitat com la nostra que no té gaires recursos", assegura Farrés. Paral·lelament, les ajudes per part de la Generalitat i la resta d'administracions públiques també van començar a trontollar. "La feina de més que havíem fet durant anys anteriors, que ens havia anat molt bé, ens va permetre continuar comprant la maquinària necessària i mantenir-nos perquè, fins i tot ara, rebem menys subvencions de les que teníem habitualment", lamenta la gerent de l'entitat.

A més dels ERO, des de fa tres anys tota la plantilla té el sou reduït. Des del primer fins a l'últim treballador. "Crec que el pitjor ja ha passat però anem justos, molt justos", subratlla Farrés. Per això, van a per totes en el sector de l'alimentació.

Quatre varietats de pizza

Des del principi, l'entitat va tenir clar que no es podien quedar aturats perquè el mercat buscava productes de proximitat, més artesanals. Per això ara fa tres anys van començar a crear pasta fresca ecològica. "Vam muntar un obrador molt senzill i triem raviolis gairebé d'un en un. L'any passat vam invertir-hi ampliant l'obrador, posant més màquines i col·locant totes les instal·lacions necessàries per poder ampliar la producció", assenyala. Actualment, la secció dóna feina a una desena de persones que s'encarreguen de fer tota mena de pasta laminada i d'altra no ecològica, per aquelles empreses o restauradors que ho demanen.

La introducció de la pasta fresca i, posteriorment, una secció de plats cuinats els ha obert noves portes. Fins ara, ja han registrat un augment de la demanda d'aquests productes i tenen clients a Madrid, Galícia, València i el País Basc, entre altres indrets. Uns bons resultats que els han fet anar un pas més endavant i arriscar-se amb un nou producte: les pizzes ecològiques. "Vam començar entre els mesos de maig i juny i oferim quatre varietats: espinacs i xampinyons, pernil i olives, bolonyesa vegetal i quatre formatges", puntualitza Argany. De moment, les pizzes ja es venen a tot Catalunya i s'estan distribuint pel País Basc i Madrid. "Ens està sortint força bé i estem sorpresos per la bona acollida", afirma la responsable de compres i vendes que s'encarrega de gestionar aquesta línia de treball.

L'associació hi ha posat moltes esperances i desitjos. L'objectiu és que es converteixi en un dels pilars aprofitant que aglutina tres etiquetes que estan de moda com són: ecològic, de proximitat i que es tracta d'un producte de caire social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema