El Grup de Recerca de Dret Urbanístic ha obtingut finançament per a la realització dels treballs preparatoris per a la normativització de l'ordenació del territori. L'Institut d'Estudis Autonòmics, en la convocatòria competitiva d'ajuts per a la investigació sobre les autonomies polítiques territorials, ha seleccionat, en la categoria de treballs en equip de 2015, la proposta «El desenvolupament de l'autogovern en matèria de territori, paisatge, litoral i urbanisme», presentada pel grup que dirigeix el professor Joan Manuel Trayter.

Durant quinze mesos i amb una dotació de 30.000 euros, analitzarà les atribucions i límits competencials de la Generalitat de Catalunya al voltant de les matèries que configuren el territori: urbanisme, ordenació del litoral, medi ambient, infraestructures o planejament del sòl, entre d'altres.

Els resultats del treball, que es donaran a conèixer a finals de 2016, presentaran els instruments jurídics en base als quals es podran desenvolupar les futures polítiques d'ordenació i gestió del territori de forma integral, facilitant al mateix temps l'elaboració d'una Llei de Territori aglutinadora dels diferents sectors que el configuren. Els investigadors del grup són Joan Manuel Trayter, Gemma Geis, Josep Maria Aguirre, Albert Lladó i Carles García. Per part de la Universitat de Barcelona (UB), hi participen Belén Noguera i Irene Araguás.

També ha rebut una beca, en la modalitat d'estades de recerca a l'estranger, el doctorand Pablo Giori, del Departament d'Història i Història de l'Art, per la seva proposta de treball de recerca «Nacionalisme, govern local i societat civil entre el Quebec i Catalunya», al Quebec durant 5 mesos, per un import de 9.000 euros.