Més de 7.000 represaliats i 517 executats gironins pel franquisme

L'Arxiu Nacional ha recollit tots els judicis sumaríssims entre 1939 i 1980

17.10.2015 | 07:12

El 14% dels 49.752 catalans que van ser represaliats pel franquisme -7.125, en concret- van néixer a les comarques de Girona. Durant la dictadura, es van executar 517 persones que vivien en municipis gironins, després de ser sotmeses a judicis sumaríssims -com el conjunt de represaliats-. Ara, l'Arxiu Nacional de Catalunya acaba de publicar una extensa guia que recull tots els procediments judicials militars que es van dur a terme entre 1939 i 1980, registrats a l'Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona.

Aquesta publicació -com va explicar el Departament de Cultura de la Generalitat- és el resultat de 10 anys de tractament i descripció arxivística aplicades sobre una de les sèries documentals més importants per conèixer l'abast de la repressió a Catalunya. Aquest material s'ha publicat amb motiu de la commemoració del Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista, així com també del 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Entre 2003 i 2013, el Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona, el Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya van col·laborar en el tractament arxivístic de 81.966 processos sumaríssims instruïts entre 1939 i 1980, conservats a l'Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona. L'edició s'ha fet tot seguint les normes internacionals de descripció arxivística.

Aquesta intervenció arxivística ha permès garantir la conservació dels originals i fer el catàleg de les persones processades; és a dir, disposar d'un instrument d'investigació que faciliti la gestió de les consultes d'institucions i de ciutadans que rebi el Tribunal Militar.

Segons recullen els processos sumaríssims, la repressió va afectar prop de 78.000 persones -la majoria de les quals, uns 70.470, eren homes i 7.718, dones-. De totes elles, 3.358 van ser executades.

El nom de tots els gironins

A més de la guia de la sèrie documental, també s'hi han inclòs resums estadístics sobre els processats, una mostra dels documents més habituals en els procediments militars i la relació de les persones executades, l'última de les quals és de 1975. Les dades estadístiques especifiquen el nom -per ordre alfabètic-, l'edat i el lloc de residència i de naixement de cadascuna de les persones que van ser represaliades o executades.

Però l'anàlisi no es limita a aquests paràmetres, sinó que també classifica els ciutadans que van ser víctimes del franquisme per la seva professió, l'afiliació sindical, els delictes que se'ls imputaven o el període en què es va fer el judici militar: en plena guerra civil -quan a tot Catalunya es van exe-cutar 77 persones-; el denominat «període blau», que va del 39 al 45 -amb el major nombre d'executats, 3.230-; l'autarquia econòmica -del 46 al 52, i amb 46 executats-; el nacionalcatolicisme -fins el 58 i amb dos homes executats- i el franquisme tardà -amb tres més-.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema