Els tècnics dels Serveis territorials del Departament d'Ensenyament han descartat La Providència, l'edifici propietat del Bisbat de Girona que acull Càritas a Banyoles, com a seu de l'institut que la ciutat necessita per donar cabuda a l'alumnat de Secundària Obligatòria. Aquesta decisió es va donar a conèixer en el Consell Escolar Municipal que s'ha celebrat aquesta setmana. En aquesta mateixa sessió es va deixar clar que el futur centre serà una extensió d'algun dels tres instituts que ja existeixen i, també, que funcionarà durant prop d'una dècada, per quan es preveu que hi hagi un decreixement demogràfic a la comarca.

Així ho va explicar l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, qui va manifestar que "aquest institut, que només serà d'ESO, tindrà una vida de vuit o deu anys perquè els naixements de la comarca decauen". Per aquest motiu, Noguer va dir que "es va descartar que sigui un institut nou, sinó una extensió d'un d'actual".

Aquesta és l'única qüestió que va quedar clara en el darrer Consell Escolar Municipal de Banyoles, però la ubicació definitiva de la futura extensió d'ESO continua sense concretar-se. Ni tan sols s'ha decidit si estarà a la capital, on ara hi ha tots els centres d'educació Secundària del Pla de l'Estany, o a Porqueres, tal com ha demanat l'Ajuntament d'aquest municipi. En consideració de l'alcalde banyolí, "el lloc només depèn del model educatiu".

El Departament d'Ensenyament hauria de prendre la decisió final abans de les festes de Nadal, ja que la planificació preveu que la nova extensió d'ESO entri en funcionament el curs vinent.