David Jané (alcalde de Riudaura per Fem Riudaura) ha reaccionat a l'acusació de la CUP referent a l'incompliment de les aportacions dels ajuntaments de la Garrotxa al Consorci de Benestar Social. Jané ha considerat que per tal d'evitar malentesos en temàtiques tan delicades com Benestar Social, l'ideal seria que el Consell Comarcal publiqués les actes dels Consells d'Alcaldes per escrit o gravades.

El Consell Comarcal penjava les actes dels Consells d'Alcaldes a la web, però les van treure. A més, per causa de la demanda d'alguns batlles el Consell d'Alcaldes, està tancat als consellers comarcals i a la premsa.

En el darrer ple del Consell Comarcal, Josep Guix (portaveu del PSC), va considerar poc democràtic tancar els consells d'alcaldes als consellers comarcals. Va recordar que en l'anterior mandat els consellers comarcals hi podien accedir sense veu.

Pel que fa a la polèmica de les aportacions, Jané va estar present als Consells d'Alcaldes del 19 de setembre i del 8 d'octubre. Es tracta de les assemblees de batlles, on van tenir lloc els debats sobre les aportacions dels pobles als serveis socials.

Ha indicat que -segons el seu criteri- ningú va intervenir en el debat amb la intenció d'escatimar diners. En concret ha aclarit que «quan van exposar els números del Consorci de Benestar Social per als propers exercicis, alguns alcaldes vàrem preguntar si s'havia cobert la diferència entre el cost dels serveis i l'aportació dels ajuntaments durant els darrers 6 anys i si el servei que es prestava era correcte o no».

Ha assenyalat que en els darrers sis anys la diferència entre el cost dels serveis fets per Benestar Socials i l'aportació dels ajuntaments va ser coberta pels usuaris.

També ha indicat que el sistema de finançament entre ajuntaments, Consorci de Benestar Social i usuaris està aprovat per l'administració i, per tant és legal.

Això no obstant -segons ell-, en el darrer Consell d'Alcaldes es va anunciar que en els propers anys el sistema pot canviar i d'aquí que l'aportació dels ajuntaments hagi de pujar.

Millorar el servei

Ha explicat: «El debat va estar en si es recuperava el 100% en 2 0 3 anys i en si el servei era correcte o s'havien d'invertir més diners a millorar el servei». Segons ell, els tècnics del Consorci presents van indicar que el servei és correcte, però que es podria millorar a partir d'un millor seguiment dels casos.

En referència als 2,5 milions d'euros que -segons la CUP- els ajuntaments de la Garrotxa han estalviat en els darrers 6 anys a costa d'incomplir en el 34% del percentatge dels serveis socials, Jané va explicar: «Un deute és quan has contret una obligació i en aquest cas no hi ha obligació». Va precisar: «No hi havia un deute, si no que s'ha cofinançat en part pels usuaris». En les declaracions del 26 d'octubre, els representants electes de la CUP van escriure que «El desajustament l'ha hagut d'assumir el Consorci fent mans i mànigues per trobar els fons per mantenir els serveis».