L'aprovació de dissolució de l'Entitat Urbanística de Conservació (EUC) del Parc Urbanitzat de Montfullà ha generat controvèrsia. El ple de dimarts de l'Ajuntament de Bescanó va tirar endavant l'inici del procés de dissolució de l'EUC amb els sis vots a favor de l'equip de govern de CiU i els cinc vots en contra de l'oposició d'ERC. L'alcalde de Bescanó, Pere Lluís Garcia, va explicar ahir que el consistori ha decidit dissoldre l'Entitat de Montfullà perquè la seva situació actual és «irregular». «Com a alcalde no puc fer els ulls clucs», va assegurar Garcia, que va afegir que l'EUC «no disposa de validesa legal», segons determina un informe jurídic de l'Ajuntament. «S'ha de dissoldre i no hi ha una altra alternativa», va concloure Garcia, que va recordar que el procés de dissolució compta amb un termini de 30 dies perquè es puguin presentar al·legacions.

Una vegada es porti a terme la dissolució de l'Entitat de Montfullà, després de valorar les al·legacions (en el cas que n'hi hagi), Garcia va afirmar que es farà «un traspàs» que sigui «el més beneficiós per les dues parts». Així, a partir d'aquest moment, l'alcalde va destacar que l'Ajuntament assumirà el manteniment del Parc de Montfullà, tal com fa amb altres nuclis de Bescanó. «Els veïns de Montfullà ja no hauran de pagar quotes a l'EUC i tindran un estalvi important», va subratllar Garcia. Ara bé, la incògnita que ha inquietat els membres de la Junta de Delegats de l'Entitat de Montfullà és saber si el consistori els pagarà uns 130.000 euros que, segons ells, els deu de les aportacions del 2010 i del 2012 al 2015.

Garcia va assegurar ahir que aquesta situació es resoldrà a través dels contenciosos que l'EUC ha presentat als jutjats. El cas és que l'Ajuntament de Bescanó i l'Entitat de Montfullà van signar un conveni el 2008 en què s'establia un acord que cada part considera de manera diferent. El consistori valora que havia d'aportar «un màxim del 45%» de l'IBI que recaptava al Parc de Montfullà, mentre que la Junta de Delegats de l'EUC afirma que es tracta «del 45%» de l'IBI. Tot i això, l'exalcalde de Bescanó Xavier Soy va firmar unes notificacions el 2009 i el 2011 en les quals posava de manifest que l'Ajuntament es «guiava pel percentatge del 45% de la recaptació efectiva de l'IBI» del Parc de Montfullà «tal com preveia el projecte de conveni signat».

Per tant, la Junta de Delegats de l'Entitat de Montfullà destaca que s'ha de complir el conveni del 2008. En canvi, l'actual alcalde de Bescanó va subratllar ahir que, des de la firma del conveni, el consistori va fer cada any aportacions a l'EUC «en format de subvencions i en funció de les necessitats pressupostàries». Per això, Garcia ja va deixar clar que si hi ha una sentència que fixa que l'Ajuntament ha de pagar diners a l'Entitat de Montfullà, «s'hauran de pagar». «Al final és una qüestió de responsabilitat», va explicar Garcia, que va considerar que els dos contenciosos que els jutjats han resolt entre l'EUC i el consistori han estat favorables a l'Ajuntament. Ara bé, la Junta de Delegats de l'Entitat de Montfullà no ho comparteix, ja que destaca que una de les sentències anul·la un acord de la junta de govern de Bescanó en què es reclamava més de 7.000 euros a l'EUC, malgrat que no obliga a retornar els diners.

En la mateixa sentència es qualifica el conveni del 2008 de «no eficaç». El motiu, segons assegura l'Entitat de Montfullà, és que el conveni s'havia d'aprovar al ple del consistori, cosa que no es va produir. Per això, la Junta de Delegats de l'EUC valora que s'ha fet «un abús de poder» perquè l'Ajuntament «s'ha enriquit» i ha tingut «mala fe». En canvi, Garcia va respondre ahir que el conveni signat el 2008 no disposa de «validesa jurídica» i va assenyalar que ell encara no formava part de l'equip de govern (que llavors liderava Soy) quan es va firmar l'acord entre les dues parts. Tot i això, la Junta de Delegats de l'EUC recorda que el polígon u i dos del Parc de Montfullà estan recepcionats a l'Ajuntament des del 1995, mentre que en el cas del polígon tres ho és des del 1999. Per tant, l'Entitat de Montfullà subratlla que «els veïns del polígon u i dos poden reclamar i demanar» al consistori els pagaments fets des del 2000, ja que -tal com estableix la llei- l'EUC havia de deixar d'existir cinc anys després que es fes la recepció de la urbanització a l'Ajuntament.

«Han enganyat els veïns»

Des de l'oposició, el cap de llista del grup d'ERC a Bescanó Moisès Ortega, va explicar ahir que la seva formació va votar en contra de la dissolució de l'Entitat de Montfullà «per la manera com s'ha fet» «Creiem que han enganyat els veïns», va assegurar Ortega, que va afegir que «el consistori ha actuat malament». ERC va proposar una reunió entre l'equip de govern i l'EUC «per arribar a un acord» tot i que, segons Ortega, no va ser possible portar a terme la trobada. Per això, Ortega va lamentar que la situació es resolgui a través de contenciosos i va concloure que «tot això pot sortir car» per al municipi.