"Estem decidits a implicar-nos en els problemes dels accessos a la Fageda d'en Jordà", va afirmar l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas en el darrer ple. Unes setmanes abans del compromís de l'Ajuntament d'Olot, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va reconèixer haver viscut els problemes dels accessos a la Fageda de Jordà en els caps de setmanes de tardor. Segons va explicar, quan sortia d'una visita a les obres d'ampliació de la Cooperativa la Fageda es va trobar en viu i en directe amb la realitat dels accessos. Famílies amb cotxets, amb nens de primària desfermats i gossos de companyia avançaven somrients cap al bosc.

Les cues que hi ha a la tardor arriben fins a la porta de casa dels veïns de Santa Pau i barris d'Olot que veuen cotxes mal aparcats davant de casa seva. De fet, un veí va perdre un avió perquè no va poder treure el cotxe, va explicar un regidor de Santa Pau. No és bo multar els turistes en massa i com se'ls pot avisar si estan dins del bosc de la Fageda, on està dit que es perd la noció del temps i el sentit de l'orientació?

Per això una de les propostes de l'alcalde de Santa Pau al ple va ser la creació d'un servei de transport públic des del límits d'Olot, on hi ha aparcament, fins al lloc d'informació del Parc Natural a l'entrada de la Fageda.

Si bé el problema dels aparcaments a la vora de la carretera i als carrers de les urbanitzacions quedaria mitigat per un bon sistema de transport públic, queda la manera de conduir els viatgers fins al bosc. La solució podria ser un bicicarril que aniria des de ca la Guapa fins al volcà de Santa Margarida. La idea és que el camí serveixi per als ciclistes durant tot ?l'any i que durant els caps de setmana de tardor faci de ruta als milers de caminants que volen veure els efectes de la tardor a la Fageda.

El projecte del bicicarril està fet i el camí està consensuat amb els propietaris. Pel que fa al finançament, està previst que vagi a càrrec del Pla de Foment de Turisme de la Generalitat i l'Ajuntament a parts iguals.

En un principi, per als altres dies de l'any allunyats dels caps de setmana de tardor, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa fa jornades i estudis destinats a com recuperar el silenci de la Fageda. L'objectiu és incrementar la qualitat de les visites a la Fageda, que ara tenen molt de soroll i s'hauria de reduir.

Els visitants, per la il·lusió amb què se'ls veu, segur que, quan ho sàpiguen, procuraran limitar els sorolls per poder gaudir de la Fageda del tot.