Any negre a les carreteres de la província de Girona. El 2015 s'ha tancat amb 40 morts d'accident de trànsit en vies urbanes i interurbanes. Es tracta gairebé del doble de persones finades que el 2014, que va acabar amb 21. L'última víctima mortal ha estat el darrer dia de l'any. Un veí de Palamós va perdre la vida a Cassà de la Selva després de sortir de la via mentre anava amb moto i d'encastar-se contra un senyal de trànsit.

La víctima, David López Gómez, de 40 anys, conduïa una moto de gran cil·lindrada, una GSXR 600, quan per causes que es desconeixen mentre circulava per la C-65 al voltant de les cinc de la tarda va perdre el control del vehicle i es va accidentar, a l'altura del quilòmetre 21,8 de la via que uneix Girona amb la Costa Brava. Arran de la incidència es van activar quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra, una dotació dels Bombers de la Generalitat i dues ambulàncies del SEM. Es va fer pas alternatiu a la via durant una bona estona per atendre el ferit però no es va poder fer res per salvar-li la vida.

Les causes del sinistre estan essent investigades pels Mossos d'Esquadra.

El veí de Palamós s'ha convertit enla darrera víctima mortal en sinistre viari de l'any a les comarques de Girona. Un any negre. Moltes de les causes dels accidents, segons els experts de trànsit, vénen determinades per distraccions i en els últims temps, els titulars de la matèria asseguren que l'ús del telèfon mòbil, ja sigui per trucar o enviar un missatge, pot provocar que un es distregui i acabi provocant un accident on perdi la vida.

Amb la mort de David López s'ha arribat a la xifra de 40 víctimes mortals d'accidents de trànsit a la província. Un nombre superior al de l'any 2014, quan es va viure una regressió de gairebé el 40% respecte al 2014, quan el nombre de morts a les carreteres de la província -ja siguin vies urbanes com interurbanes- va ser de 35, segons dades recopilades per aquest diari.

Pel que fa a les vies on s'han registrat accidents, cal destacar que l'Eix Transversal per segon any consecutiu no ha registrat cap accident mortal. Una dada molt positiva, si bé cal recordar que la C-25 està desdoblada des de fa tres anys.

La via que ha viscut el 2015, en canvi, un increment de les víctimes mortals és la N-II. Durant l'any passat va registrar set persones finades en accidents de trànsit. L'últim va ser a la Variant de Girona, al seu pas per Fornells. En aquest punt de la N-II el 27 de desembre hi va morir un veí de Santa Coloma de Farners de 40 anys després que el seu cotxe xoqués contra un tot terreny. En el sinistre també hi va haver una persona ferida crítica i dos de lleus.

L'any 2014, en canvi, el nombre d'accidents amb víctimes mortals a la N-II va caure en un dels seus mínims històrics. Van morir dues persones en dos atropellaments -un a la Jonquera i l'altre a Capmany. Aquesta reducció va ser del 88,2% si es compara amb les dades del 2012, que va haver-hi 17 víctimes. La prohibició del pas de camions entre Maçanet i la?Jonquera des de l'abril del 2013 ha estat clau en la davallada tot i l'increment de sinistres mortals d'aquest passat 2015.

Duplicat nombre de motoristes

Quant a la tipologia de vehicle amb el qual viatjaven les víctimes mortals, cal destacar que el nombre de motoristes que han resultat víctimes mortals en accident de trànsit s'ha duplicat. Sumant el que va tenir lloc el dijous a Cassà, un total de 12 persones que anaven amb moto -dues d'elles n'eren les acompanyants- han perdut la vida en sinistres viaris a les carreteres gironines. Això suposa el doble de motoristes que el 2014, quan van perdre la vida sis persones.

Els ciclistes també han estat un dels col·lectius de la llista negra de finats en accidents, amb un total de dos. I també el mateix nombre de persones han mort en ser atropellades. Un dels més destacats del 2015, per l'edat de la víctima, és el que va tenir lloc a Sant Feliu de Guíxols el 17 de maig. Un nen de 9 anys va morir en ser atropellat per un tot terreny al barri de Vilartagues de Sant Feliu de Guíxols. El nombre d'atropellaments respecte al 2014 ha disminuït, ja que fa dos anys es va saldar amb cinc accidents mortals d'aquesta tipologia. Un dels accidents que encara està per resoldre és qui va ser el causant de la mort de Gerard Cenizo Turró, de 33 anys i veí de Palafrugell, que va aparèixer mort a la C-31 a Mont-ras.

La resta de sinistres on hi ha hagut víctimes, aquestes són ocupants de turismes, furgonetes i camions.