L'Ajuntament de la Vall d'en Bas -en el seu darrer ple- va fer l'aprovació inicial d'un reglament de col·laboració ciutadana. Segons va explicar Cristina Riera (regidora de Promoció Municipal). Es tracta d'adequar la funció dels col·laboradors amb els actes que fa l'Ajuntament i dotar-los d'una assegurança. Va explicar que la corporació havia aprovat un reglament municipal de voluntariat. Aixo no obstant, els va quedar força inútil per causa de la Llei de Voluntariat del 30 de juliol.

La nova llei limita les accions dels voluntaris a les entitats. És a dir els actes de voluntariat han d'estar lligats a organimes com Càritas o la Creu Roja i no a les corporacions municipals.

Aixo no obstant, a la Vall d'en Bas hi ha persones que de manera regular o esporàdica col·laboren en accions que fa l'Ajuntament i no representen una competència a les activitats professionals.

Per exemple -segons Riera-, hi ha persones que ajuden a repartire berenars en una trobada o que el dia de la bicicleta es reuneixen per acompanyar amb bicicleta els seus fills a l'escola. També ha indicat que hi ha gent que proposa circuits per anar a caminar.

En tot cas -segons ha afirmat-, es tracta de si els passa alguna cosa quan fan les col·laboracions, jo estigui en disposició de poder-los ajudar».

La il·lusió de Cristina Riera va més enllà dels berenars i les bicicletades. «A mi -ha exposat-, el que m'agradaria seria poder reunir gent i fer una neteja de les cunetes». És a dir, un diumenge o un dissabte al matí reunir un grup de veïns i fer una acció de neteja similar a les que els municipis veïns fan per la neteja de la vora dels rius.

Quan acaben la feina, solen fer un apat que en ocasions té és finançat per l'Ajuntament i en d'altres cadascú el porta i tothom comparteix.

Les neteges de la vora dels rous i fins i tot de les lleres van posar-se de moda entre el 2012 i el 2013 gràcies al grup Komando Ner. Un grup de noies de totes les edats van aprofitar les xarxes socials per fer convocatòries de neteja. Van aconseguir una gran difusió i van motivar desenes de voluntaris.

El resultat va ser que en el termini d'un any van netejar la llera de rius i riures de la Garrotxa i del Pla de l'Estany. Van treure tones de brossa. Per tal de donar-les suport els ajuntaments els van proporcionar vehicles i en les darreres acciones van preparar aperitius.

Des de fa un temps, estan inactives, però el seu exemple ha estat pres per les corporacions municipals.