Els enterraments fets a les localitats de la Garrotxa situades als límits amb el Pla de l'Estany en ocasions requereixen de l'acció de dues empreses per un sol servei d'enterrament. En concret, quan les funeràries d'Olot tenen un difunt dels pobles de la zona límit no poden acabar el servei. Han de portar el difunt a l'església o al cementiri de les localitats i després una altra empresa fa les feines d'església (si n'hi ha) i les de cementiri. A l'església, repartir recordatoris i entrar i treure el taüt. i al cementiri ficar el taüt al nínxol i tapar-lo. Els familiars s'han adonat de la presència de vehicles de dues empreses i s'han queixat.

Les protestes van portar el grup socialista a plantejar la regulació dels enterraments en el darrer ple del Consell Comarcal de la Garrotxa.

El debat al ple

Josep Guix (PSC) va exposar: «Hi ha veïns de la comarca que no podem disposar ni d'un servei comarcal funerari». Va precisar: «Ens obliguen a passar pel Pla de l'Estany per tal de poder satisfer el servei». Va demanar llibertat per escollir el tanatori i va assenyalar el problema a Besalú, Maià de Montcal, Beuda, Sant Ferriol i Mieres. Guix va concretar: «Vaig fer una consulta a una empresa funerària d'Olot i em van dir que si el difunt havia mort a l'Hospital d'Olot podia anar a un tanatori d'Olot, però que si moria en un municipi dels concretats havia d'anar al tanatori de Banyoles». Va acabar: «La prova és que els veïns d'aquests pobles van tots a Banyoles».

Joan Espona (president del Consell per CiU) va respondre: «Els familiars de la persona difunta són els que escullen». Va oposar: «Una altra cosa és que als pobles de la part baixa hi hagi la tendència de baixar cap a Banyoles». Va assenyalar: «Això és així perquè nosaltres hem fet la consulta a la cap de l'àrea de gestió d'expedient de l'entitat catalana de la competència i, provisonalment, ens respon que hi ha llibertat total dels clients per contractar els serveis funeraris que vulguin». Va aconsellar: «La cosa entre les empreses del sector està una mica tibada per això els ajuntaments hem de tenir el màxim d'informació quan les famílies es troben en una situació de mort sobtada».

Consultat sobre la situació per Diari de Girona, Lluís Guinó (alcalde de Besalú per CiU) ha repost: «Des de la liberalització del sector per la llei del 2011, les famílies poden escollir el que volen» i ha precisat que l'Ajuntament de Besalú no incideix en la temàtica, però demana que els serveis funeraris a la localitat siguin el màxim d'eficients i el més econòmics possibles. Guinó ha avançat que Besalú aviat tindrà un tanatori de la funerària Poch (grup Memora).

Funeràries

Els serveis funeraris consultats a Olot han indicat que a l'hora d'escollir tanatori les famílies fan el que volen. Això no obstant, han exposat que el problema està en els darrers serveis: dur el difunt a l'església, repartir-hi els recordatoris i dur-lo al cementiri. El canvi d'empresa i trasllat del difunt -en ocasions- té lloc al tanatori, davant de l'església o al cementiri. El que no fan les funeràries d'Olot és dur el difunt a l'església, repartir-hi els recordatoris i dur-lo al cementiri. És a dir, el final de l'enterrament. Les fonts consultades han indicat que el problema sorgeix quan els familiars s'adonen que un servei funerari que el podria fer una sola empresa el fan dues. Consultats, els serveis d'atenció al client de Memora han indicat que els clients tenen la potestat d'escollir, però que en les ?zones intermèdies hi ha desconeixement per part dels clients i cada funerària tira per la seva banda.

A les ciutats més grans, Olot, Figueres i Girona, el servei està fora d'exclusives. Això no obstant, les empreses que hi tenen tanatoris no es trepitgen. El que hi ha és la concessió del municipi a una sola empresa pel servei de cementiri.