L'Ajuntament d'Olot ha informat de l'inici del procés participatiu per al futur Firal d'Olot. El primer pas tindrà lloc demà dimecres a 2/4 de 8 del vespre a la Sala Torín. La intenció de l'Ajuntament és que el procés no suposi una confrontació veïnal, sinó que sigui una activitat de consens. "La idea -ha explicat l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU)- és posar-se d'acord sobre els arbres, el terra i, després, indicar-ho als redactors del projecte".

En aquest sentit va afegir que "som adults i civilitzats i segur que ens entendrem". De cara a l'entesa, l'Ajuntament ha convocat els representants de les entitats, els comerciants, els restauradors i els veïns i veïnes del Firal. A la trobada de dimecres, els representants de l'Ajuntament explicararan les característiques del procés, el calendari i les diferents maneres de participar-hi. Els assistents a la reunió també seran els encarregats de decidir conjuntament el nom i la identitat gràfica amb la qual es donarà a conèixer el procés participatiu del Firal.

Per tal de dur a terme el procés, l'Ajuntament ha contractat la cooperariva d'urbanisme Raons Públiques. Xavier Fraga (representant de l'empresa) ha assenyalat que varen conduir un procés similiar al d'Olot al barri de Gràcia a Barcelona, amb èxit.

Per la part d'Olot, la tècnica del Consorci de Benestar Social, Anna Casamitjana, serà l'encarregada de la part social del procés.

"El procés s'allargarà durant 4 mesos", ha explicat Núria Fité (regidora de Participació per CiU). Constarà de tallers presencials, activitats itinerants i hi haurà un portal sobre el procés participatiu a la pàgina web de l'Ajuntament. Fité ha acabat: "El procés de participació està basat en una sèrie de tallers que han de propiciar un consens sobre el que s'haurà debatut".

Per la seva part, Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU) ha indicat que a l'estiu, un cop s'hagi acabat el procés participatiu, començarà l'encàrrec del projecte. Es tracta d'un projecte que al 2005 ja va ser fet per RCR Arquitectes. El van fer de manera conjunta amb el Firalet, acabat el 2009. Corominas no ha descartat que al final s'apliqui el projecte de RCR arquitectes o una part. En tot cas, ha indicat que seguirà els raonaments jurídics que se li marquin.

L'alcalde ha avançat el calendari: estiu 2016, fi procés participatiu; hivern del 2016 i inici del 2017, elecció projecte definitiu; adjudicació de l'obra, 2017; inauguració del Firal, 2018. Un cop acabat, ha de centrar la vida social i econòmica i ser un lloc de trobada.