Ustec·STEs acusa els Consells d´extorquir les AMPA retardant les beques menjador

El sindicat d'ensenyament denuncia que l'administració afavoreix les grans empreses de càtering

01.03.2016 | 16:19
D´esquerra a dreta, Laura Iglesias, Ramon Font i Jaume Mínguez
D´esquerra a dreta, Laura Iglesias, Ramon Font i Jaume Mínguez

El sindicat d'educació Ustec·STEs ha acusat els consells comarcals d'endarrerir el pagament de les beques menjador com a una forma d'«extorsió» a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA), que no poden suportar la càrrega econòmica, i afavorir les grans empreses de càtering que ofereixen el servei. El portaveu d'aquesta formació, Ramon Font, ha afirmat aquest matí a Girona que es tracta d'una manera d'actuar «mafiosa».

Ustec·STEs ha denunciat que el servei de menjador escolar s'ha convertit en «un negoci que busca el màxim benefici» per a organitzacions privades. Així ho ha afirmat una integrant de la seva Secretaria de Moviments Socials, Laura Iglesias, que també ha criticat la reducció de la qualitat del menjar que les grans empreses serveixen als escolars i la precarització laboral dels monitors que es fan càrrec dels menjadors. Amb l'objectiu de deixar clar el que considera un «negoci rodó», el sindicat ha calculat que aquests grans grups de càtering es gasten 0,97 cèntims en la matèria primera del menjar, 0,50 en la feina de la cuina i 0,47 en els monitors. Iglesias ha assenyalat que fan una inversió de 2 euros per un menú que a la família li costa 6,50.

Ramon Font ha denunciat «irregularitats» en la gestió dels menjadors «que perjudiquen les famílies i els alumnes». El sindicalista ha remarcat que la crisi dels últims anys ha agreujat les dificultats econòmiques i «ha portat molts infants a una situació de pobresa». Per argumentar la insuficiència de beques menjador, el representant d'Ustec·STEs ha contrastat els 300.000 infants en el llindar de la pobresa comptabilitzats pel Síndic de Greuges de Catalunya amb les prop de 69.000 ajudes concedides pel Departament d'Ensenyament a tot Catalunya.

Ustec·STEs ha criticat que, a aquestes alçades del curs 2015-2016, «encara hi ha alumnes que no saben si tenen la beca menjador». En aquest sentit, el mestre jubilat Jaume Mínguez, i exsecretari d'un centre educatiu a l'Alt Empordà, ha alertat que «la majoria de famílies no deixen els seus fills al menjador fins que saben si tenen la beca o no». Alhora, ha remarcat que tot i comptar amb ajuts aquest resulta insuficient quan hi ha dos fills escolaritzats.

Un monopoli
«Els consells comarcals actuen en interès de les grans empreses de càtering perquè estan endarrerint els pagaments de les beques menjadors», ha denunciat Ramon Font. Ell mateix ha assegurat que el retard perjudica les AMPA que gestionen el servei de menjador «i afavoreix les grans empreses, que sí que poden assumir aquesta tensió de tresoreria». En aquest context, Font s'ha referit a la prova pilot per adjudicar el servei de menjador que el Departament d'Ensenyament ha dissenyat per als Serveis Territorials del Maresme i que s'ha aturat per segona vegada. Un model, ha dit, que suposa «legalitzar el que ja passa, donar-ho a empreses que monopolitzen la gestió del menjador».

Ustec·STEs reclama que l'assignació de les beques menjadors es faci des del primer dia de classe, que els centres educatius tinguin llibertat per escollir el model de servei que volen, que la gestió del servei sigui pública i gratuïta i que es concedeixin 200.000 beques més de les que s'an donat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Es poden arribar a acumular 50 litres per metre quadrat

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

L'equip de la productora fa diversos dies que enregistra imatges pels carrers d'aquest municipi

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

La segona fase de la remodelació del carrer dels Valls anirà des del carrer Sant Antoni fins a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema