L'actual temporada d'hivern passarà, de moment, a la història per diferents motius. D'una banda, s'ha convertit en l'hivern més càlid des del 1884 (des que hi ha dades climàtiques a Girona). D'altra banda, ha estat una temporada hivernal extremadament seca al conjunt de la demarcació. Segons va informar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l'hivern del 2015-2016 ha esdevingut sec i fins i tot molt sec a les comarques de l'Alt Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya. Per tant, gairebé la totalitat de les comarques gironines, ja que ha estat la demarcació de Catalunya que entre el 2015 i el 2016 ha viscut un hivern més sec.

De la mateixa manera, en contraposició amb l'hivern dels darrers anys, el SMC va destacar que aquesta temporada s'ha tancat sense cap nevada important i pràcticament amb un nivell de neu absent o de gruix petit. El cas és que el mes de febrer ha estat quan la neu s'ha fet més present al Pirineu. Finalment, el SMC va subratllar que al febrer també ha persistit «el tarannà eixut» a la Costa Brava i a la plana interior de la demarcació de Girona, on s'ha mantingut la poca precipitació dels últims mesos. Pel que fa a la temperatura, l'Alt Empordà ha estat una de les comarques de Catalunya amb un dels valors més moderats.

El balanç del SMC ha seguit la línia de les dades del meteoròleg gironí Gerard Taulé, que a principis d'aquesta setmana va explicar que a l'observatori de Girona-Séquia ha estat l'hivern més calorós dels darrers 132 anys amb una temperatura mitjana que s'ha situat en els 11,1 graus. Fins ara, segons la sèrie històrica des del 1884, l'hivern més càlid a Girona havia estat entre el 1989 i el 1990, quan llavors la temperatura mitjana va ser de 10,1 graus. Taulé va detallar que l'hivern calorós d'aquesta temporada s'ha viscut després d'un mes de novembre del 2015 que gairebé també va ser rècord per càlid. En concret, Taulé va afegir que a l'estació meteorològica de Girona-Séquia la temperatura mitjana del desembre s'ha situat en els 11,3 graus, del gener en els 11,1 graus i del febrer en els 10,9 graus.

Si les dades es comparen amb la mitjana del segle XX a Girona, s'observa una diferència notable, ja que la temperatura mitjana del desembre del segle passat a Girona va ser de 7,8 graus, del gener de 7,2 graus i del febrer de 8,2 graus. En paral·lel, la nit de l'11 de gener del 2016 (que va registrar una mínima de 16,3 graus) va trencar els rècords dels últims 132 anys perquè fins aleshores la mínima més alta del primer mes de l'any havia estat el 14 de gener del 1955, amb llavors una mínima de 14,8 graus. Pel que fa a aquesta estació d'hivern entre el 2015 i el 2016, també ha trencat els rècords de la sèrie històrica de dades climàtiques a la ciutat de Girona, que va començar el 1884. Des d'aleshores, a la capital de les comarques gironines no s'havia viscut una estació hivernal tan càlida.

Massa d'aire fred

Segons va informar ahir l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), l'arribada d'una massa d'aire fred al conjunt de la península Ibèrica pot deixar nevades aquest cap de setmana entre els 400 i els 600 metres al nord i entre els 600 i els 900 metres al centre peninsular, amb un episodi de ratxes de vent d'intensitat forta. L'Aemet va explicar que aquesta situació de fred i neu s'allargarà, probablement, fins al proper dimecres.