El model d'atenció als pacients crítics de l'hospital Josep Trueta i la seva «UCI sense parets» centrarà la 37a Reunió de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, que se celebrarà demà al Palau de Congressos de Girona. La jornada coincidirà amb la 33a Jornada Catalna d'Infermeria Intensiva i Crítica i reunirà a la ciutat uns 200 professionals d'arreu de Catalunya.

Organitzada pel Servei de Medicina Intensiva del Trueta i la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, la jornada es centrarà en el treball en equip de les Unitats de Cures Intensives (UCI) per obrir-se a la resta de serveis hospitalaris, així com a la resta d'hospitals de la seva zona d'influència.

Entre els casos d'èxit que s'hi exposaran hi ha el que lidera el Trueta, amb un model d'atenció als crítics que coordina el flux de pacients de tota la regió sanitària de Girona.

Aquest sistema, que s'anomena «UCI sense parets» o «UCI oberta», parteix d'una coordinació precisa i d'una ordenació dels recursos per poder respondre adequadament a la demanda de llits de crítics que arriben dels sis hospitals comarcals de la província. De fet, indiquen des de l'hospital Josep Trueta, el 25% dels ingressos de l'UCI de Girona provenen d'altres centres hospitalaris.

Els responsables de la Unitat de Cures Intensives del Trueta exposaran a la trobada de professionals les conclusions d'un estudi en què han treballat en els darrers mesos i que apunta que aquest sistema d'organització i de treball multidisciplinari i en equip millora la satisfacció dels professionals al mateix temps que garanteix l'atenció òptima als pacients que ocupen els divuit llits de què disposa la unitat.

La jornada de Girona

A la conferència inaugural de la trobada també s'hi exposarà el model d'UCI de l'Hospital Universitario del Henares de Madrid, un referent d'atenció als malalts crítics que ha estat reconegut amb diversos premis.

Pel que fa a la infermeria, el congrés girarà entorn de la cura i l'atenció que es dóna als pacients amb ventilació mecànica, així com del suport nutricional en aquest tipus de pacients.

Durant tota la jornada es presentaran comunicacions i es desenvoluparan diverses taules rodones i seminaris simultanis, que permetran tractar en grups reduïts els temes seleccionats pels participants.

Durant la conferència de clausura es parlarà sobre els nous paradigmes d'atenció als serveis de medicina intensiva, com ara els sistemes de gestió del gran volum de dades que generen els pacients crítics, així com els avenços en medicina genòmica i en biomarcadors, que ajuden cada vegada més a oferir una medicina personalitzada i predictiva a tots els pacients.

Per parlar-ne s'ha convidat al responsable de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat, Gabriel Capellà, per compartir els recursos, les accions i les inversions que s'estan duent a terme des del Departament de Salut per fer de Catalunya un referent europeu en medicina personalitzada.