Un equip d'investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) han descrit per primer cop el mecanisme que connecta el metabolisme amb la generació de les cèl·lules mare tumorals, un tipus especial de cèl·lula tumoral causant del creixement del tumor, la resistència al tractament i les metàstasis. Durant dos anys, tres equips d'investigadors -del Grup d'Investigació de Metabolisme i Càncer de l'ICO-Idibgi; del Centre de Recerca Matemàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat d'Oviedo-, han treballat en aquesta línia de recerca que obre una nova via per a atacar el càncer.

La descoberta, que s'acaba de publicar a la revista Stem Cell Reports, parteix d'un canvi de paradigma que s'ha produït en l'estudi de les cèl·lules mare tumorals en els darrers anys. Si fins ara es concebien com un model jeràrquic, és a dir, que les cèl·lules mare tumorals eren una versió aberrant de les normals després de patir un canvi genètic, s'ha passat a un model més «democràtic», explica el doctor Javier Menéndez, que ha encapçalat l'estudi a Girona.

L'investigador compara aquest model dinàmic amb els ruscs de les abelles: tradicionalment la ciència pensava que en els tumors hi havia milers d'abelles obreres i una única reina, diferent de la resta, però ara se sap que qualsevol obrera pot esdevenir reina dins d'un tumor. «Ara sabem que qualsevol cèl·lula, davant de determinats estímuls, pot convertir-se en cèl·lula mare tumoral, i això complica el coneixement dels tumors i també les teràpies», apunta Menéndez.

Els responsables de l'estudi s'han centrat en el mecanisme que permet aquest canvi sense necessitat que es modifiqui el codi genètic de la cèl·lula. La descoberta obre una nova via de treball per als tractaments, ja que permetrà dissenyar noves estratègies anticèl·lules mare tumorals aprofitant les fragilitats que acompanyen la robustesa del sistema tumoral.