El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va avançar ahir que la institució provincial prendrà «les decisions oportunes si hi ha hagut mala praxi» en l'adjudicació de Xaloc a l'empresa Coordinadora de Gestión de Ingresos SA (CGI). Tal com va explicar Diari de Girona fa tres setmanes, un imputat del cas Manga treballa a CGI. Es tracta de qui va ser l'apoderat de GRS Arc Local, Josep Maria Franch Carcereny, que el 14 de febrer de 2013 va ser detingut en l'operació Manga per la seva implicació en una presumpta trama corrupta dedicada a l'obtenció de contractes de les Administracions Públiques, principalment vinculades a Convergència.

Arran d'aquesta informació, el diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, va demanar ahir -al torn de precs i preguntes del ple ordinari del mes de març- quina ha estat l'actuació de la corporació en aquesta contractació. Vila va respondre que és «difícil» que la Diputació de Girona pugui controlar si totes les empreses que ha contractat tenen afers judicials pendents. Malgrat que l'empresa CGI no està vinculada al cas Manga tot i que sí un dels seus treballadors, el president va lamentar la situació i va subratllar: «Si ho haguéssim sabut, no hauria estat així», fent al·lusió a l'adjudicació de Xaloc a CGI. Ara bé, Josep Maria Franch va ser la persona que CGI va oferir per fer la formació del servei adjudicat a l'empresa.

El president de la Diputació va posar de manifest que en els vuit mesos que porta al capdavant de la institució, no ha tingut «abast» al sumari del cas Manga. «Ni la Diputació ni cap dels seus organismes autònoms», va destacar Vila, que va afegir: «No sabem quin és el grau de l'acusació ni en què pot repercutir». Pel que fa a la implicació de les empreses que ha contractat la corporació en afers judicials, va detallar que es tracta d'un requisit que no formava part de les bases del concurs que va convocar Xaloc.

800.000 euros de contracte

L'organisme autònom de la Diputació de Girona que s'encarrega de la gestió de tributs, la Xarxa Local de Municipis (Xaloc), va adjudicar el passat octubre un contracte per valor de 801.003,14 euros (IVA exclòs) a l'empresa CGI. El contracte de CGI, licitat per dos anys i amb una possible pròrroga de dos anys, és per prestar el servei d'atenció telefònica de Xaloc. El mateix contracte també comporta la formació, a càrrec de l'empresa, del personal que ha de portar a terme l'atenció telefònica i telemàtica sota la supervisió de Xaloc.

CGI, a part de fer de paraigües a Josep Maria Franch, és una empresa dedicada a la gestió tributària que és present a 120 ens locals. CGI mou més de 200 milions d'euros anuals en matèria de recaptació voluntària i executiva, inspecció i sancions.